Sultanahmet Eresin Crown Oteli'nde, 3 Kasım 2001 Cumartesi günü düzenlenecek panel öncesinde, Hasta Hakları Hizmet Plaketleri (saat 11.00'de) verilecek.
Hasta Hakları Günü nedeniyle yapılan HAYAD Yönetim Kurulu açıklamasında "Sağlık hakkı, temel insan haklarının tamamlayıcısıdır. Hasta ve yakınlarının hakları da, sağlık hakkının en önemli unsurlarındandır" denildi.
Yönetim Kurulu, artan enflasyon ve tanı giderleri nedeniyle, vatandaşların sağlık hizmetine ulaşma ve yararlanma hakkından faydalanamadığını vurguladı.
Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:
* 2001 yılı, sosyal, politik ve ekonomik alanda ciddi sorunlarla geçiyor. Ekonomik kriz, yaşanan sıkıntıların artmasına neden oluyor. Kamunun asli görevlerinden olan sağlık hizmetleri alanına yeterli kaynak ayrılmaması, toplumu derinden yaralıyor.
* Artan enflasyon tanı ve tedavi giderlerinin büyümesine yol açtı. Sosyal güvenlik kapsamında olanlar dahil, tüm vatandaşlar "sağlık hizmetine ulaşma ve yararlanma hakkı" başta olmak üzere çeşitli hasta hakkı ihlalleriyle karşı karşıya kalmıştır.
* Çağrılarımız karşısında kamu yöneticilerinin gerekli çabayı harcadığını söyleyemeyiz. Üçüncüsü gerçekleştirilen Hasta Hakları Günü ile ilgili olarak resmi kurumların ketum kalmasını anlamak olanaklı değildir.
* Bu konudaki duyarlılığın artmasını ve yasal düzenlemelere uygun tutumlar geliştirilmesini istiyoruz. Örneğin, 1988 yılında yayınlanan "Hasta Hakları Yönetmeliği"ne uygun davranılmasını bekliyoruz.
* Bugün hala tüm sağlık kurumlarında hasta hakkı danışma birimleri oluşturulmadı. Sağlık kurumlarında çalışan sağlık personeli amir hükümler bulunmasına karşın kimliklerini belirtir bir yaka kartını resmi giysilerinde bulundurmuyorlar. Hak ihlallerinin yarattığı mağdurların hukuksal yolları kullanarak haklarını aramaları süreci de cezaların ertelenmesine ilişkin çıkan yasayla zedelendi. Böylece, hakkını arama hakkı bile kullanılamaz hale geldi.
* Hasta ve hasta yakını haklarının korunmasının sadece bize ait olmadığını biliyoruz. Bu nedenle, geçen yıl ortaya attığımız "Hemen şimdi, herkes için" sloganı bugün daha çok söylenmesi ve savunulması gereken bir söz haline geldi.
* Kısıtlı olanaklarla bir yıl içinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler kamuoyunda duyuldu. Mağdur olduklarını düşünenler bizimle bağlantı kurmaya, haklarını daha yoğun bir şekilde aramaya başladı. Tabip Odalarına yapılan şikayet ve başvurular da bir yılda artış gösterdi.
* Sağlık hakkının gerçekten varolabilmesi için genel olarak toplumun duyarlılığının artmasına, sağlık aktörlerinin el, yürek ve işbirliğine bağlıdır. Bu aktörlerin en önemlisi devlet ve onun yetkilileridir. (BB)