Haberin İngilizcesi için tıklayın
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdunda gördüğü baskı ve gelecek kaygısı nedeniyle yaşamına son veren Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın videosuna yayın yasağı getirildiğini açıkladı.
Enes Kara çektiği videoda cemaat yurdunda gördüğü baskılardan, yaşadığı gelecek kaygısından ve ailesinin zorlamalarından bahsediyordu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Enes Kara’nın intiharından önce çektiği videonun sosyal medya ve internet sitelerinde paylaşılması üzerine, çocukların ve gençlerin ruh sağlığının korunması amacıyla Bakanlığımızca yasal girişimde bulunulmuştur" denildi.
“Çocuklara zarar veriyor”
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Yasal mevzuat uyarınca çocukların ruh sağlığını bozabilecek, şiddete ve intihara yönlendirebilecek, intiharı özendirebilecek söz konusu videoyu içeren paylaşımların yayından kaldırılması ve erişimin engellenmesi Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliğinden talep edilmiştir. Talebimiz mahkeme tarafından kabul edilmiştir.
“Bu gibi içeriklerin her yaştan çocuğun erişimine açık mecralarda paylaşılması, çocukların sağlıklı psikolojik gelişimine zarar vermektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, çocuklarımızı her türlü tehlikeli içerikten koruma görev ve sorumluluğumuzu hassasiyetle yerine getirmekte kararlıyız. Tüm kamuoyunu da bu noktada hassas davranmaya davet ediyoruz."
Ne olmuştu?
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara (20), kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını anlattığı bir video, mektup ve yazılı notu ardında bırakarak yaşamına son verdi.
Kara'nın çektiği bir video sosyal medyadan yayıldı. Videoda Kara, "İçinde bulunduğum durumda tüm yaşama sevincimi ve hevesimi kaybettim" diyordu:
“Günlük 1 saat burada olan kitaplardan okuman zorunlu haftanın 3 günü cemaat dersine katılman zorunlu yemekleri yine öğrenciler yapıyor, haftanın 1 günü temizliği yine biz yapıyoruz. Sabah namazıyla uyanıyorum, okula gidiyorum geliyorum, akşam namazı, yemek, okuma, yatsı namazı, cemaat dersi sonra saat 10 zaten ertesi gün tekrar 6.30 gibi tekrar namaza uyanıyorum. Kalan zamanda adam akıllı ders de çalışamıyorum çünkü psikolojik olarak yorgun oluyorum.”
Enes Kara'nın babası Mehmet Kara, İskenderun 2. Sulh Ceza Hakimline başvuru yaparak Enes Kara ile ilgili haberlere "kişilik haklarına saldırıldığı, haber ve videoların acılarını arttırdığı, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği, toplumsal baskıya maruz kaldığı, yayınların ailenin mağduriyetini arttırdığı” gerekçeleriyle sansür getirilmesini istedi.
İskenderun 2. Sulh Ceza Hakimliği baba Kara’nın talebini kabul ederek birçok habere erişim engeli getirdi.
Kara’nın yaşamına son vermesini haberleştiren Elazığ’daki yerel Günışığı gazetesinde çalışan gazeteci Faik Akgün yazı işlerindeki görevinden alındı. Haber de siteden kaldırıldı.
(TP)