Makine Mühendisleri Odası, IV. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu'nun sonuç bildirgesini açıkladı. Buna göre, enerji dağıtımında yüzde 18'e varan kayıp yaşanıyor. Sempozyum katılımcıları önümüzdeki dönemde enerji üretimine yönelik yeni yatırımların yerine tasarruf yatırımlarına öncelik verilmesini talep ediyor.
Kasım sonunda Kayseri'de düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesinde yer alan başlıca tespit ve talepler şöyle:
- Türkiye’nin bir enerji envanteri çıkarılmalı. Kamu eliyle yatırımlar yapılmalı. Yetişmiş insan gücü özelleştirme uygulamaları ve politik müdahalelerle tasfiye edilmemeli.
- “Türkiye Elektrik Enerjisi 10 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyon (2007–2016) Çalışması” yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmiyor. Bu çalışma bakanlık öncülüğünde uzmanlar, meslek odaları, akademisyenlerin katılımıyla demokratik bir biçimde yenilenmeli.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisans verirken, ulusal ve kamusal çıkarları gözeten, toplumsal yararı esas alarak hazırlanmış olan Enerji Talep ve Yatırım Tahminlerini esas almalı; yatırım öngörülerinde yerli ve yenilenebilir kaynaklar öncelikli olmalı. Doğal gaz ve ithal kömüre dayalı yeni santral projelerine lisans verilmemeli.
- Rüzgar türbinlerinin, hidrolik türbinlerin, jeotermal enerji ekipman ve cihazlarının, termik santral kazan ve ekipmanlarının Türkiye’de üretimine yönelik olarak üniversitelere ve araştırma merkezlerine araştırma ve geliştirme desteği sağlanmalı.
Makine Mühendisleri Odası, enerji üretiminde yen, yenilenebilir ve yerli kaynaklara öncelik verilmesini talep ediyor.
- Temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan hidroelektriğin bir an önce geliştirilmesi ve bu amaçla yeni Hidroelektrik Santrallerinin yapımına destek verilmesi gerekli.
- Rüzgar enerjisi potansiyelinin tamamından yararlanılması amacıyla teknik ve ekonomik sorunları, çözümleri ve yol haritalarını ortaya koyan bir Rüzgar Enerjisi Stratejisi Planı hazırlanmalı.
- Güneş enerjisinin sıcak su, buhar ve soğutma amaçlı kullanımıyla temel yasal düzenlenmeler yapılmalı.
- Çevre ve Orman Bakanlığı, ORKÖY projesi ile orman köylerine yönelik olarak köylünün maddi destekli güneş enerjisi sistemi sahibi olması için çalışıyor. Bu proje yaygınlaşmalı.
- Yenilenebilir Enerji Yasası esas olarak hidrolik ve rüzgar esaslı elektrik enerjisi üretimini desteklemek üzere çıkarıldı. Aynı şekilde güneş, biogaz, yer ısısı gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik ve ısı üretimi için de yasal düzenlemeler yapılmalı.
- Jeotermal su kaynakları değerlendirilerek on binlerce evin jeotermal sıcak suyla ısıtılması sağlanmalı.
- Yurt dışından tohum ve biyomotorin girişi engellenmeli ve yurt içi üretim desteklenmeli.
- “Enerji Verimliliği Kanunu”nun gerekleri acilen yerine getirilmeli. (EÜ/TK)
* Bildirgenin tam metnine ulaşmak için: Sonuç Bildirgesi