Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen TMMOB 8. Enerji Sempozyumu bugün başladı. Küresel Enerji Politikaları ve Türkiye başlığıyla düzenlenen üç gün sürecek sempozyum İstanbul Kültür Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor.
TMMOB'un 1996'dan beri her iki yılda bir düzenlediği enerji sempozyumunda bu yıl küresel enerji politikalarının bölgesel politikalara etkileri, enerji alanındaki özelleştirmeler, nükleer enerji, fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji konuları ele alınıyor.
İlk gün: Enerji politikaları
Dünyada ve Türkiye'de enerji politikalarının konuşulacağı ilk gün sempozyumda Platts Editörü ve Orta Kafkasya Enerji Güvenliği Uzmanı John Roberts, Hidrojen Ekonomisi kavramı ve bunun tesisine dair çalışmalarıyla 2000'de Ekonomi dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen Prof Dr. Nejat Veziroğlu, Petersburg Devlet Üniversitesi'nden Evrim Eken, Filistin Su Islahı Enstitüsü Müdürü Saleh Rabi, Eski Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay ve Prof. Dr. Tolga Yarman söz alıyor.
Sempozyumun ikinci gününde, 2008 sonlarında başlayan küresel finansal krizinin enerji fiyatları, yatırımları, tüketimi ve arz-talep dengesine etkileri masaya yatırılacak. Enerji sektöründeki özelleştirmeler de ikinci günün konuları arasında.
İkinci günün konuşmacıları arasında yer alan Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, 9 Kasım 2011'de açıklanan Dünya Enerji Görünümü Raporu'nun bulgularını değerlendirecek.
Nükleer ve alternatif enerji tartışmaları
Sempozyumun üçüncü gününde ise nükleer enerji, fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji konuları birbirini izleyen oturumlarda tartışılacak.
Konuşmacılar arasında ABD'de, Nükleer Silahsızlanma Kadın İnisiyatifi'ni kurmuş, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiş aktivist Helen Calldicott ve Japonya Temsilciler Meclisinin Beşinci Dönem Üyesi Taro Kano bulunuyor. Kano Japonya'nın nükleer enerji politikalarını anlatacak.
Prof. Steve Thomas, enerji ve nükleer politika alanında bağımsız danışmanlık yapan Mycle Schneider, Nükleer Karşıtı Platform'dan Erdal Apaçık, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mehmet Tombakoğlu ve gazeteci-yazar Özgür Gürbüz nükleer enerji konusunun tartışmacıları arasında.
Son gün jeopolitik ve teknolojik gelişmeler bakımından fosil kaynaklar, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirileceği ve enerji verimliliğinin ele alınacağı oturumlar da yapılacak.
Dünyada ve Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları üzerine gerçekleştirilecek oturumda rüzgar, güneş ve jeotermal enerjileri konuşulacak. Son dönemin önemli tartışma konuları arasında bulunan hidroelektrik santraller de oturumda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden İsmail Küçük'ün konuşmasıyla gündeme taşınacak.
19 Kasım'da düzenlenen özel oturumda ise ABD'li aktivist Joel Kovel ekososyalist hareketi değerlendirecek. (YY)
* TMMOB 8. Enerji Sempozyumu Küresel Enerji Politikaları ve Türkiye'nin ayrıntılı programı için tıklayınız.