* Fotoğraf: Canva
Endonezya parlamentosu, aralarında evlilik dışı cinsel ilişkiyi de suç kapsamına alan bir hükmün olduğu ceza kanunu değişikliğini kabul etti.
Parlamentoda bugün (6 Aralık) yapılan oylamada milletvekillerinin çoğunun onayını alan kanun değişikliği ülkedeki hak örgütlerince eleştirildi.
The Guardian gazetesinin haberine göre, Endonezya parlamentosunun kabul ettiği kanun değişikliği evlilik öncesi ve evlilik dışı cinsel ilişki ile evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasını suç kapsamına alıyor.
Kanun ve İnsan Hakları Bakanlığı Sözcüsü Albert Aries, parlamentodaki oylama öncesinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kanun değişikliğini savunarak "kanunun evlilik kurumunu koruyacağını" söyledi.
Aries, kabul edilen kanun gereği, "evlilik öncesi ve evlilik dışı cinsel ilişkinin sadece eş, ebeveynler veya çocuklar tarafından ihbar edilebileceğini, bunun da kanunun kapsamını sınırlandırdığını" kaydetti.
AP haber ajansının ulaştığı kanun metninde, evlilik dışı cinsel ilişkinin bir yıl hapisle, birlikte yaşamanın 6 ayla cezalandırılacağı belirtiliyor.
"Demokrasimiz geriliyor"
Hak örgütleri ise kanun değişikliğini protesto ederek bunun sivil özgürlükleri kısıtladığına, ülkenin "kökten dincilliğe kaydığına" dikkat çekti.
Kanunun "ahlak polisliği" anlamına geldiğini, özgürlükleri kısıtladığını kaydeden hak savunucuları, evlilik eşitliğinin olmadığı ülkede bu kanun değişikliğinin LGBTİ+ toplumunu da olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Uluslararası Af Örgütü Endonezya Direktörü Usman Hamid de "Geriye gidiyoruz. Baskıcı kanunların kaldırılması gerekiyor ama bu kanun teklifi yurtdışındaki uzmanların savlarının doğru olduğunu, demokrasimizin tartışmasız bir şekilde gerilediğini gösteriyor" dedi.
Hollanda'dan 1845 yılında bağımsızlığını kazanan Endonezya'nın Hollanda sömürgesi altında olduğu dönemden bu yana yürürlükte olan ceza kanununda değişiklik yapılması on yıllardır tartışılıyordu.
Bir önceki taslak metin 2019 yılında yasalaşmak üzereyken ülke çapında protestolara neden olmuştu.
O dönemde yasanın özellikle ahlak ve ifade özgürlüğünü düzenleyen kurallarının sivil özgürlükleri kısıtladığını belirten on binlerce kişi sokağa dökülmüş, gösteri yapan öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı.
Son kanun değişikliği de laikliğin anayasal güvence altında olduğu ülkenin "dini köktenciliğe kaydığı" eleştirilerini beraberinde getirdi.
Hak savunucularının kabul edilen kanun teklifini bugün de parlamento binası önünde protesto etmesi bekleniyor. (SD)