Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Eşyaların Patriyarkası” kitabının yazarı gazeteci Rebekka Endler, Gezi davası nedeniyle tutuklanan Çiğdem Mater’le ilgili paylaşım yaptı.
Endler, Mater’in bianet’te yayınlanan "Kadınlar ceza infaz sisteminde “parantez içi” başlıklı yazısını da etiketledi.
"Çiğdem biz çok kişiyiz"
Mater yazısında Endler’in kitabını odaklanarak ceza infaz sisteminde kadınların nasıl yok sayıldığına dair gözlemlerini aktarmıştı. Endler, sosyal medyada şu paylaşımları yaptı:
*İşi nedeniyle cezaevinde olan Türk sinemacı Çiğdem Mater, The Patriarchy of Things'in Türkçe çevirisini orada okudu ve Türk hapishanelerindeki kadınların günlük yaşamlarındaki ataerkilliğe dair etkileyici bir bölüm ekledi.
*Okurken Saarbrücken'de bir okumaya giden trende oturuyorum. Yazdıkları hijyenle, kurallarla, tasarımla ilgili; her şey o kadar az metrekareye yoğunlaşmış ki, özgürken bunun ne anlama geldiğini anlamakta güçlük çekiyoruz: ataerkil bir alanda hapsedilmişlik.
*Hepimizin sözler ve duygular üzerinden değişim yapmamız gerektiği üzerinde birleştiğimizi gördüğüm için hem kızgınım, hem de derinden etkilendim. Hepsi için. Çiğdem, eğer bunu okuyorsan, biz çok kişiyiz ve duvarlar bizi ayırsa bile birlikte savaşırız. Kalbimin derinliklerinden teşekkür ederim.
“Çiğdem Mater elbette yaptığı işten dolayı değil, siyasi ve sanatsal çalışmaları sansürleyen, eleştirenleri hapisle cezalandıran bir rejim yüzünden cezaevinde.”
Gezi Davasında İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'ya hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası verdi. TIKLAYIN - Gezi'de karar: Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl hapis |
Çiğdem Mater'in tutukluluğu
Gezi davasında Mücella Yapıcı, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'yle birlikte “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardımdan” 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Çiğdem Mater, 25 Nisan 2022'de tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklamaya gerekçe olarak "kaçma şüphesini" gösterdi. Ancak Çiğdem Mater, duruşmalara katılmak için Şubat’ta yaşadığı Almanya’dan Türkiye’ye gelmişti.
Cezaya gerekçe olarak çekmediği bir film gösterilen Mater bir belgesel projesi kapsamında Almanya’ya gitmiş ve yaşamını burada devam ettiriyordu. Daha önceki duruşmalarda da Mater’in Almanya’da yaşadığı mahkemeye tebliğ edilmişti.
Çiğdem Mater hakkında
Sinemacı, yapımcı, gazeteci. Belgesel, kısa ve uzun metraj filmler çekti.
Yaban (2022/ İstanbul Film festivali Ulusal Yarışma), Ah Asuman (2019), Silivri'den mektuplar (2019), Sivas (2014), Soluk (2019), Toz Bezi (2015), Sivas (2014) ve Çoğunluk (2010) gibi Türkiye içi ve dışında ödüller alan filmler çalışmaları arasında yer alıyor.
Çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeseli ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.
BC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi uluslararası medya kuruluşlarında çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı (1997-2005).
Anadolu Üniversitesi’nde sinema lisansı, Marmara Üniversitesi’nde medya sosyolojisi üzerine iletişim bilimleri yüksek lisansı yaptı
TIKLAYIN - Gezi'de karar: Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl hapis
Kitaptan bir alıntı: "Tasarım, bizim fikirlerimize verdiğimiz biçimdir. İnsan yapımı olan her şey tasarlanmıştır. Hem maddi dünyanın eşyalarını -arabalar, seks oyuncakları, matkaplar, bisikletler, kıyafetler gibi- hem de sosyal tasarım gibi -kamusal alan, şehir planlaması, ayrıca dil, yasalar ve politika- maddi olmayan şeyleri içerir. |
Künye
Eşyaların Patriyarkası: Dünya Kadınlara Neden Uymaz?
Rebekka Endler
Çeviren: Çiğdem Canan Dikmen
İletişim Yayınları
İstanbul
2022
Rebekka Endler hakkında
Bağımsız gazeteci ve yazar. İlgi alanları olan kültür, sanat, toplum ve siyaset konularında Deutschlandradio için radyo ve podcast yayınları, SZ Magazin için röportajlar hazırlıyor.
1984'te dünyaya geldi. İnternet sitesi için tıklayın.
(EMK)