Norveç Gazeteciler Cemiyeti (NJ), Norveç iş dünyasından bir delegasyonun 5-7 Kasım’da Türkiye’ye düzenleyeceği gezi dolayısıyla Norveç Kralı’na yazdığı mektupta Türkiye’deki tutuklu gazetecilere dikkat çekti.
Mektupta seyahatin ana hedefinin "saygı ve demokrasi gibi temel prensipler, hukuk devleti ve insan hakları konusunda açık bir diyalog oluşturulması" olması olduğu vurgulandı.
NJ’nin de izlediği duruşmada hapis cezaları alan Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'a verilen hapis cezaları hakkında duyulan kaygıyı dile getirmeleri istendi.
”Türkiye’de basın özgürlüğünde kısıtlamalar var”
Norveş Kralı Harald ve Kraliçe Sonja ile Başbakan yardımcısının Trond Giske öncülüğünde Norveçli politikacı ve iş adamlarının katılacağı delegasyon Türkiye'deki politikacı ve iş dünyası temsilcileriyle buluşacak.
Norveç Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Thomas Spence imzalı mektupta NJ’nin ve kardeş organizasyonu Avrupa Gazetecilik Federasyonu’nun (EFJ) uzun bir süredir Türkiye'de süre gelen insan hakları ihlalleri konusunda endişe duyduğu belirtildi.
”Özellikle de ülkedeki ifade ve basın özgürlüklerindekine saygı eksikliği ve kısıtlamalar bizi oldukça rahatsız etmektedir.”
”Norveç ve Türkiye NATO müttefikidir ve bir çok Norveçli her yıl Türk misafirperverliği, kültürü ve doğasından faydalanmaktadır” denilen mektupta tutuklu gazetecilere dikkat çekildi.
”Bunun yanında Türkiye muhtemelen dünyada en çok gazatecinin hapis tutulduğu (63) ülkedir ve malesef son yıllarda gazetecilerin maruz kaldığı uzun yıllar süren gözaltına alınmalar ve ağır hapis cezaları ülkedeki meşru ve sorgulayıcı gazetecilik mesleğini ciddi şekilde tehdit etmektedir”
"Endişelerimizi yetkililere aktaracağını umuyoruz"
NJ, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ın hapis cezaları aldığı duruşmada olduğunu ve kararı veren yargıçları protesto ettiğini söyledi.
”Türkiyeli yetkililerden uluslararası anlaşmalar uyarınca gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini temyiz yolu açılması zorunluluğunu hatırlatmıştır.”
Spence imzalı mektup ”Norveç Kralı ve Başbakan yardımcısının konu hakkındaki endişeleri Türkiyeli yetkililer ve iş dünyasına aktaracağını umuyoruz” ifadeleriyle sonlandı.”
Mektup Norveç Kralı’nın yanısıra Oslo Türkiye Başkonsolosu, Innovasjon Norveç, Norveç Başbakanlığı, Norveç Dışişleri Bakanlığı, Norveç Meclisi Dışişler Birimi ve Norveç Ankara Başkonsolosu’na gönderildi.
* Mektubun çevirisi: Deniz Alan Held