Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de illere göre 2013 yılı işsizlik, istihdam ve işgücüne katılma oranlarını açıkladı. İşsizlik oranının yüzde 23,4 ile en yüksek, istihdam ve işgücüne katılma oranının ise en düşük olduğu il Batman oldu.
Batman TÜİK’in 2012 verilerinde de en yüksek işsizlik oranına sahip şehirdi: yüzde 25.
İşsizlik
Türkiye’de genel işsizlik oranı 2013 için yüzde 9,7 olarak açıklanırken ilden ile bu oranın farklılık gösterdiği görüldü.
İşsizlik oranının en yüksek olduğu beş şehrin Güneydoğu’da yer alması dikkat çekti: Mardin yüzde 20,6, Siirt yüzde 20,5, Şırnak yüzde 20,1 ve Diyarbakır yüzde 18,7.
İşsizliğin en az görüldüğü iller ise şöyle: Karaman yüzde 4,2; Konya yüzde 4,7; Manisa yüzde 5,1; Uşak yüzde 5,4; Afyon yüzde 5,6.
İstihdam
2013 İstihdam oranı Türkiye genelinde yüzde 45,9 olarak tahmin edildi.
İstihdam oranlarının en düşük olduğu iller işsizliğin en yüksek olduğu illerle aynı: Batman’da yüzde 27,8, Mardin’de yüzde 29,7, Siirt’te yüzde 29,8, Şırnak’ta yüzde 30 ve Diyarbakır’da yüzde 30,02.
İşgücüne katılma oranı Türkiye genelinde yüzde 50,8 olarak tespit edilirken Batman yüzde 36,2 ile yine en düşük katılımın olduğu şehir oldu.
Ardahan ise yüzde 62,8 ile iş gücüne katılma oranında en yüksek il olarak gösterildi.
İşsizliğin nedenleri
TÜİK 2012 verilerini açıkladığı zaman, Batman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Demir Batman’ın işsizlik oranıyla birinci olmasını bianet’e yorumlamıştı.
Demir işsizlik oranının yüksek olmasını yatırımcı temkini, barış süreci, teşvik politikaları, Ilısu barajı kaynaklı göç ve Suriyeli sığınmacılar üzerinden ele almıştı.
Özellikle göç artışına dikkat çeken Demir, Suriyeli göçmenlerin çalıştırılmak için daha fazla tercih edildiğini ve işsizlik oranının da bundan etkilendiğini belirtmişti.
“Batman’ın hem hızla nüfusu artıyor hem de göç alıyor. Yatırımların azlığını da dikkate alırsak bu oranın ortaya çıkması normal. Ilısu barajı nedeniyle yüzlerce köyümüz ve bir ilçemiz su altında kalıyor, bu insanlardan paralarını alan şehir merkezine geliyor ve bu da işsiz insan sayısını etkiliyor.''
Demir Batman'ın teşvik sisteminde 51 ille beraber altıncı bölgede sınıflandırıldığına dikkat çekmişti.
“Teşvikte altıncı bölgede mesela Düzce ve Osmaniye gibi iller de var. O zaman yatırımcı Batman’a niye gelsin? Batılılar aynı teşvikten faydalanıyorsam gider Düzce’de yaparım yatırımımı diye düşünüyor.’’ (YÖ/YY)
TÜİK'in il düzeyinde temel işgücü göstergelerine buradan ulaşabilirsiniz.