*Yeni Zelanda'daki kara kaşlı albatroslar. Fotoğraf: Francesco Ventura.
Yeni bir Royal Society araştırmasında bilim insanalrı iklim krizi sebebiyle ısınan suların kara kaşlı albatros parçalanma oranlarını daha da yükselttiğini söylüyor.
Albatroslar tipik olarak bir eş seçtikten sonra, yalnızca %1-3'ü daha yeşil romantik otlaklar aramak için ayrılır.
Ancak alışılmadık derecede sıcak su sıcaklıklarının olduğu yıllarda, bu ortalama sürekli olarak yükseldi ve çiftlerin %8'e varan bir kısmı ayrıldı. Çalışma, 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15 bin 500 üreme çiftinden oluşan vahşi bir popülasyona baktı.
Deniz kuşları için daha sıcak sular daha az balık, daha az yiyecek ve daha sert bir çevre anlamına geliyor. Daha az yavru hayatta kalır. Kuşların stres hormonları yükselir. Avlanmak için daha uzaklara gitmek zorunda kalırlar.
Kuşlar kendilerini antropomorfizme borçludur: 50-60 yıl yaşarlar, dans yoluyla bir eşi nasıl baştan çıkaracaklarını öğrendikleri ve olgunlaştıklarında evden yıllarca süren yolculuklar yaptıkları için uzun, garip bir gençlik evresi geçirirler.
Genellikle ömür boyu çiftleşirler ve uzun bir aradan sonra bir partneri selamlarken yüksek sesler çıkarırlar.
Ancak şimdi, Guardian'ın haberine göre iklim krizinin stresi altında, yemek için daha uzun saatler çalışmak ve bir seyahat partnerinin lojistik zorluklarıyla karşı karşıya kalan bazıları ilişkilerini sürdürmekte zorlanıyor.
"Bulduklarımıza şaşırdık"
Lizbon Üniversitesi'nde araştırmacı ve Royal Society çalışmasının ortak yazarı Francesco Ventura, araştırmacıların, balık eksikliği hesaba katıldığında bile, daha sıcak suların alışılmadık derecede yüksek albatros çiftlerinin ayrılma oranlarıyla ilişkili olduğunu öğrendiklerinde şaşırdıklarını söyledi.
Ventura, Albatros boşanmasının genellikle bir üreme başarısızlığı ile tespit edildiğini söyledi. Bir çift yavru üretemezse, ayrılma şansları daha yüksekti.
Kuşlar için daha az yiyecek daha fazla soruna sebep olabilir. Ancak araştırmacılar, bunu hesaba kattıklarında bile, daha yüksek su sıcaklıklarının ekstra bir etkiye sahip olduğunu ve üreme başarılı olduğunda bile boşanma oranlarını artırdığını görünce şaşırdılar.
Ventura iki olası nedeni ortaya çıkardı - biri ısınan suların kuşları daha uzun süre avlanmaya ve daha uzağa uçmaya zorlaması.
Kuşlar daha sonra üreme mevsimi için geri dönemezlerse, eşleri yeni biriyle devam edebilir. Buna ek olarak, sular daha sıcak olduğunda ve daha sert ortamlarda albatros stres hormonları yükselir.
*Fotoğraf: Ian Strange.
"Stres altında birbirlerini suçluyorlar"
Ventura, kuşların bunu hissedebileceğini ve eşlerini suçlayabileceklerini söyledi.
"Stresli bir kadının bu fizyolojik stresi hissedebileceği ve bu yüksek stres seviyelerini erkeğin zayıf performansına bağlayabileceği bu partneri suçlama hipotezini öneriyoruz" diyor.
Araştırma, birçok uluslararası albatros popülasyonunun düşüşünün ardından yapıldı.
Yeni Zelanda'dan Dr. Graeme Elliot'un araştırdığı gezgin albatros popülasyonları artık her yıl %5-10 oranında azalıyordu ve 2005'ten beri düşüyordu. Bu azalan sayılar, daha az av, ısınma denizleri ve ton balığı ile artan karşılaşmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.
Elliot, azalan nüfus sayılarının kuşların çiftleşme modellerini başka şekillerde değiştirdiğini ve daha fazla eşcinsel eşleşmenin ortaya çıktığını söyledi.
Elliot, insanların albatroslara duyduğu sempatinin, kuşların karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri, özellikle iklim değişikliği ve ton balığı avcılığını ele almak için bir şeyleri değiştirmeye motive edebileceğini umuyor ve ekliyor:
"Bu kuşları kurtarmak için uluslararası bir kampanyaya ihtiyacımız var. Gidişatı tersine çevirmezsek soyları tükenecek."
(PT)
*Guardian'da Tess McClure imzalı haberin orijinali için tıklayın.