Gecekondulaşmaya karşı geliştirilen proje kapsamında Armutlu, Sarıgöl ve Gazi Mahallesi 'ndeki bin 500 gecekondunun yıkımına başlandı. Yıkımların bir ayağı da Pendik Kurtköy'deki gecekondu bölgesinde yapıldı.
İmarsız binaların yıkımı sürüyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklama da "Baltalimanı ve Pendik'te Büyükşehir Belediyesi mülkü üzerinde bulunan toplam 84 gecekonduyu yıktı. Belediye, vatandaşları mağdur etmeden, imarsız yapılan binaları yıkmaya devam ediyor" denildi.
"Kentsel Dönüşüm Projesi"çerçevesinde, 85 bin gecekondunun belediye tarafından yakılacağı öğrenildi. Gecekonduları iyileştirme ve ıslah etme amacıyla geliştirilen projeyle, gecekondularda yaşayan vatandaşların, toplu konutlara yerleştirecek.
İstanbul'da 85 bin kaçak yapı tespit edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü,2003 yılında yaptığı araştırmada, kent genelinde toplam 85 bin 423 gecekondu bulunduğunu tespit etti.
Kentsel Dönüşüm Projesi'ni geliştiren müdürlük, bu araştırmanın sonunda gecekonduları yıkma kararı aldı.
Pendik bölgesindeki yıkımların da bu doğrultuda gerçekleştirildi. Açıklama şunlar söylendi:
"Pendik-Şeyhli'de 44 gecekondu daha Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Konut Üretimi kapsamında tasfiye edilerek yıkıldı. Gecekondu sahiplerine yine Pendik bölgesinde daha önceden Belediyemizce yapılmış sosyal konutlar tahsis edildi"
Pendik'te 25 aile sosyal konuta taşındı,19'ugecekondu da
Öte yandan konut önerilen gecekondu sahiplerinden 25'inin teklifi kabul ederek evlerini boşalttı ancak 19'uysa, kendilerine yapılan teklifi geri çevirerek, yıkımlar sırasında gecekondularından çıkmadı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı "Kentsel Dönüşüm Projesi"yle ilgili kitap hazırlığında. Bu kitap da, "Kentsel Dönüşüm Projesi"ne dahil edilmiş bölgeler tanıtılıp, gerekçeler sıralanarak, projenin yararlığı üzerinde durulacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Toptaş, UIA 2005 İstanbul- Dünya Mimarlar Kongresi' ne sponsor olarak, mimarlardan "Kentsel Dönüşüm Projesi"ne destek aldığı söylentiler arasında.
44 gecekondu yerine 193 yeni konut
Pendik Kurtköy'de, "Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Konut Üretimi" için 44 gecekondunun yıkılarak yerine Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı-Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü tarafından 193 yeni sosyal konut yapılacağı açıklandı.
Mesken ve Gecekondu Müdürü Hüseyin Kaya yaptığı açıklama da şunları söyledi:
"Pendik Kurtköy'deki yıkımın dışında aynı gün, Baltalimanı - TEM Bağlantı Yolu güzergahında kalan 40 adet gecekondunun yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan gecekonduların sahipleri de sosyal konutlara taşındı.
Baltalimanı - TEM Bağlantı Yolunda sürdürülen çalışma kapsamında bugüne kadar tasfiye edilip yıkılan gecekondu sayısı 149'a ulaştı. Enkaz bedeli ödenerek yapılan tasfiye işleminde, anlaşma sağlanan hak sahiplerine sosyal konutlar verildi. "
Trafik sorununu yıkımlar çözecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yıkımlar kentin yoğun araç trafiğinin çözümüne yönelik projeler nedeniyle gerçekleştirildiğine işaret etti.
Baltalimanı-TEM Bağlantı Yolu çalışması kapsamında gerçekleştirilen yıkımlarla, TEM Otoyolu'na, 2 . etapta da Büyükdere Caddesi'ne bağlanması amaçlandı.
Bu bağlamda, "Gecekonduların yıkılması ile yol inşaatı hızlanarak, kısa sürede hizmete alınacak. Baltalimanı Sahil Yolunun Şişli-Çağlayan Kavşağı ile doğrudan ve kesintisiz bağlantısı sağlanacak" denildi.
Tarihi doku ortaya çıkacak
İstanbul'un gecekondulaşması en yoğun bölgesi Gaziosmanpaşa. Büyükşehir, ilk etapta 700 gecekonduyu yıkarak, buradaki hak sahiplerini sosyal konutlara yerleştirmeyi hedefliyor.
Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki en büyük yıkımı ise Okmeydanı'nda gerçekleştirecek.
Mesken ve Gecekondu Müdürü Hüseyin Kaya, yapacakları çalışmalarla Okmeydanı'nda tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkaracaklarını söyledi.(AD)