Doğalgaz anlaşmalarının ekonomiyi bozduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'de mobil santralleri meşrulaştırmak için ve özel sektörle yapılan kasıtlı anlaşmalar nedeniyle kamuya ait termik santrallerde üretimin durdurulduğunu kaydetti. Yılmaz, en iyi enerji kaynağının hidroelektrik enerjisi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin mevcut santrallerindeki enerji üretimiyle Türkiye'de ihtiyaçların rahatlıkla karşılanabilecek kapasitede olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası eski Yönetim Kurulu Sekreteri Selami Yılmaz'a göre:
Nükleer santrallere son veren ve enerji açığı olan Avrupa, bu enerji açığını sömürge ülkelerden karşılama eğiliminde ve bu nedenle Türkiye enerji yatırımlarına yöneliyor.
"Termik santrallerde üretimin durdurulması anlamsız"
Yılmaz'ın Türkiye'de enerji sektörünün durumuyla ilgili saptamaları şöyle:
* En kötü durumdaki santralimiz Yatağan'dır. İnsanlar boğuluyordu, ölüyordu, zehirleniyordu yine üretimi durdurmuyorlardı.
* Bugün durup dururken hiç gerek yokken termik santrallerde üretimi durdurmanın başka hiç bir anlamı yok ki.
* Türkiye'nin enerji fazlalığı var . Sanayileşmesi son derece yavaş, enerji tüketimi çok düşük. Türkiye'deki özel şirketlerden enerji aldığı taktirde, kamu kesiminin kendi tesislerinde ürettiği enerjiyi kullanacağı bir alan yok.
* Devlet, özel şirketlerin ürettiği pahalı enerjiyi satın alıp kendi tesislerini kapatıyor"
"Doğalgazdan elektrik üretmek pahalı"
Doğalgazdan enerji üretmenin pahalı bir yöntem olduğunu vurgulayan Selami Yılmaz, bazı fabrikaların doğalgazla enerji üretmeyi tercih etmesinin nedenini şöyle açıklıyor:
"Çünkü bu fabrikaların asıl amacı, enerji üretirken bir taraftan da buhar üretmek"
Elektrik Mühendisleri Odası eski Yönetim Kurulu Sekreteri Selami Yılmaz, özellikle doğalgaz anlaşmalarının Türkiye'nin ekonomisini oldukça etkileyeceğini söyledi.
"Pisliği bize, temiz enerji Avrupa'ya"
Rusya, İran, Mısır ve Türkmenistan'la imzalanan anlaşmaların hepsinin alım garantili olduğunu belirten Selami Yılmaz, şu noktalara dikkat çekiyor:
* Anlaşmalar gereği ihtiyacınız olmasa da doğalgazı almak zorundasınız. Almasanız da o bedeli ödemek zorundasınız.
* Türkiye'de hem sanayide hem de kişi başına enerji tüketiminin düşük olmasına rağmen, hükümetin bu kadar doğalgaz bağlantısına girmesinin nedeni şu: Avrupa'ya temiz enerji satmak için. Pisliği, atıkları fabrikası bizde olacak, temiz enerji Avrupa ülkelerine gidecek. Bunun için de toplumu hazırlamaları gerekiyordu.
* Bir dönem barajlarımızda suyumuz yok dediler. Kesinlikle doğru değil. Suyumuz vardı ama barajların suyu boşa akıtılıyordu. Bu konuda çok basın açıklamamız oldu.
* 'Karanlıkta kalacağız, bıçak sırtındayız' diye bir sürü yaygara yaptılar.
"Hidroelektrik en iyi enerji kaynağı"
Temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar, güneş ve suyun tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, hidroelektriğin alternatifi olmadığını vurguluyor:
"Temel politika, sudan enerji üretimine dayandırılmalı. Türkiye'de su kaynaklarının henüz yüzde 30'u enerji üretimi için kullanılıyor." (NM/NU)