8 Ocak 1996'da polislerin öldürdüğü Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe, memur olarak çalıştığı kurumdan istifa ederek Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili aday adayı olmak için başvuru yaptı.
Adalet ve hak savunuculuğu yapan Meryem Göktepe, ayrıca KESK'e bağlı TÜM BEL-SEN'de yıllardır aktif olarak emek mücadelesi vermekte.
Doğum gününde bianet'e konuşan Meryem Göktepe, mücadelesini Meclis çatısı altında sürdürmek istediğini söyledi.
Söylenecek sözü olanların sesi olmak için...
Yıllardır adalet mücadelesi veren ve hak savunuculuğu yapan herkesi ve kesimi temsil etmek istediğini belirten Göktepe sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nerede olursak olalım, mücadele edilmesi gerektiğine inandım. Zaten daha çocukluk yıllarımda haksızlıklara karşı kendini hep öne atan bir yapım vardı. Bu da beni emek mücadelesine, beraberinde adalet arayışına yürüttü. Meclis çatısı altında çalışmaya da daha geniş kitlelere sözümü söylemek, söylenecek sözü olanların sesi olmak için karar verdim."
Metin Göktepe ve Meryem Göktepe
En büyük dileği
Göktepe, özellikle kardeşi Metin öldürüldükten sonra adalet arayışının yapıldığı meydanların değişmez simalarından biri haline geldi. Sayısız insanın kendi gücü yettiğince bulunduğu yerden mücadele yürüttüğünü ifade eden Göktepe, "En büyük dileğim yaşanılan tüm adaletsizliklere ses olmak. Amansız bir savaşım veriliyor. Geçmiş düşüncemin aksine, emek, adalet, hak ve özgürlükler için Meclis'in ortaklaşılması gereken bir yer olduğu kanısındayım. Meclis, eğitimdeki gericilik, laiklik konusu gibi pek çok alanda karar organı. Biz ötelesek de, inanmasak da geldiğimiz noktada demokrasinin kırıntısını bile arar olduk" dedi.
"Muktedirler, ülkede mücadele edilecek çok alan bıraktı"
Ülkedeki haksızlık ve hukuksuzlukların kendisini rahatsız ettiğini kaydeden Göktepe, "Muktedirler, ülkede mücadele edilecek çok alan bıraktı. En başta kutuplaştırma, adaletsizlik, hak ihlalleri, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, çevre, hayvan katliamları, iş cinayetleri gibi pek çok alanda mücadele eden milyonlarca insan var. Faili meçhuller, gazeteci cinayetleri, baskılar, sindirmeler... Bunların herhangi biri için bile kafa yormak, mücadele etmek zorunda hissettim kendimi" şeklinde konuştu.
Meryem Göktepe ve annesi Fadime Göktepe
"Ciddi bir sistem sorunu olduğu açık"
"Bütün yukarıda saydıklarım için ses olacağıma inanıyorum" diyen Göktepe, mevcut sorunlara çözüm reçetesinin "sihirli bir değnekle" gelmeyeceğinin de ayırdında:
"Yaşadığımız bütün sorunların kişilerle düzeleceğini, sihirli bir değnekle değişeceğini elbette düşünmüyorum. Bunun ciddi bir sistem sorunu olduğu açık. Ancak bu konuda bir mücadele ortamında asgari müştereklerde buluşacağımız insanlarla bir yol alabilmek dileğindeyim."
Meryem Göktepe hakkında
Meryem Göktepe, Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde 25 Mart 1966'da doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi İstanbul'da okudu. Göktepe, Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü mezunu. Bir müddet özel sektörde çalışan Göktepe, 1989 yılında kamuda çalışmaya başladı ve en son milletvekili aday adayı olmak için geçen hafta kamudan istifa etti.
TIKLAYIN - "İyi dinle, kardeşin Metin'i böyle öldürdük"
Metin Göktepe cinayeti4 Ocak 1996 sabahı Ümraniye Cezaevi'ne giren askerler mahpusları, sopalarla, dipçiklerle ağır şekilde dövdü. Mahpuslardan Abdülmecid Seçkin, Orhan Özen, Rıza Boybaş ve Gültekin Beyhan kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetti. TIKLAYIN - "Ümraniye Cezaevine Saldırı, MGK Planının Parçasıydı" Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996'da öldürülen mahpuslardan Orhan Özen ve Rıza Boybaş'ın cenazesini izlemek için Alibeyköy'e gitti. Basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı, yüzlerce insanla birlikte gözaltına alındı. Götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda polis şiddetine maruz kaldı, öldürüldü. Duvardan düştüğü iddia edildi. İstanbul'dan Aydın'a ve "güvenlik" gerekçesiyle Afyon'a taşınan Göktepe Davası, 28 Eylül 2000'de beş polis memuruna "kastı aşan insan öldürmek" ve "faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek" suçlarından verilen yedişer yıl altışar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı. Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu. Metin Göktepe kimdir?10 Nisan 1968'de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde doğdu. Gazeteciliğe 1992'de Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde başladı. 7 Haziran 1995'te kurulan Evrensel gazetesinde başından itibaren yer aldı. |
(NT)