Rapora göre dünyada bir milyardan fazla kişi içme suyundan, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı da temel sağlık hizmetlerinden yoksun. Bu, yaklaşık 2 milyar 400 milyon kişinin, temel sağlık hizmetlerinden faydalanamadığı anlamına geliyor.
Raporda, daha önce belirlenen 2015 yılına ilişkin hedeflere ne kadar yaklaşıldığı değerlendiriliyor.
Söz konusu hedef, temiz su ve temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin sayısını yarı yarıya azaltmaktı. Ancak rapor, okuyanların canını sıkacak cinsten.
Rapora göre mevcut trendin sürmesi halinde, dokuz yıl sonra 500 milyon kişi hala temiz sudan yoksun olacak.
Temiz içme suyuyla ilgili hedefler tutturulsa da, nüfus artışı muhtemelen bu başarıyı gölgeleyecek.
Bu durumda 2015'te, yaklaşık 800 milyon kişi, güvenilir olmayan su kaynaklarını kullanıyor olacak.
UNICEF bu sorunun özellikle gençleri etkileyeceğine dikkat çekiyor. Dünyada her gün ortalama 4 bin çocuk, temiz su eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar yüzünden ölüyor.
Özellikle Afrika ve Asya'nın kırsal kesimleri, sorundan en çok etkilenen bölgeler.
Fakat şehirleşme sürecinin küresel düzeyde artmasıyla, kentlerdeki su kaynakları üzerinde de baskı oluştuğu unutulmamalı.
UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, bu raporun dünya liderlerini harekete geçirmesini umuyor. İki örgütün yetkilileri, herkesin temiz içme suyu ve temel sağlık olanaklarına kavuşmasının sadece ekonomik bir sorun olmadığını söylüyor.
Yetkililere göre bu noktada, temiz suya erişimin, evrensel bir hak olduğuna yönelik siyasi bir taahhüde de ihtiyaç var.
Rapordaki uyarı ise açık: "Bir an önce harekete geçilmemesinin acı sonuçları olacak. Çoğu çocuk milyonlarca kişi, gereksiz yere ölecek. Milyonlarca kişi de, kalkınmadan yoksun kalacak." (EÖ/BB)