Polis, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eylem yasağına hak ihlali kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın eylemini bugün bir kez daha engelledi.
• Polisin, Cumartesi Anneleri/insanları'nı ve insan hakları savunucularını engellemesinin 16. haftası.
Eylemlerinin 957. haftasında ellerinde karanfillerle meydana yürüyen Cumartesi Anneleri/İnsanları'na müdahale eden polis, gazetecileri de alandan çıkarmaya çalıştı.
En az 47 gözaltı
Galatasaray Meydanı'na gözaltılar için polis aracı getirildi ve gözaltılar başladı. Şu ana dek en az 47 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: Hanife Yıldız, İkbal Eren, Besna Tosun, Maside Ocak, Ayşe Gülen Eyi, Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Ali Tosun, Hüseyin Ocak, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Ümit Efe, Hüseyin Küçükbalaban, Sevinç Koçak, Leman Yurtsever, Meriç Eyüboğlu, Aslı Takanay, Gülendam Özdemir, İsmail Yücel, Cüneyt Yılmaz, Fırat Akdeniz, Taylan Bekin, Sema Barbaros, Ahmet Ergin, Zeynep Çelik, Ömer Kavran, Deniz Aytaç, Güliz Sağlam, Feride Eralp, Rojda Aksoy, N. Evrim Şerifoğlu, Evrim Gürenin, Aysun Çegar, Songül Sakin Öncel, Şevval Bülent Durmagit, Asel Bayram, Ezgi Karakuş, Dilek Başalan, Aylin Karakaş, Selin Top, Atike Eski, Esmanur Yıldız, Davud Arslan, Ekinsu Devrim Danış, Hünkar Yurtsever, Arat Dink ve Hatice Onaran.
Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları şöyle dedi:
"Anayasa'nın emredici hükümlerini uygulayın; keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle Cumartesi Annelerini engellemeye son verin!"
*Fotoğraf: Ali Dinç / bianet
Bayhan: Cumartesi Anneleri, karanlığı aydınlatmak istiyor
Daha sonra İHD İstanbul Şube binasında konuşan EMEP İstanbul milletvekili İskender Bayhan, "Türkiye'nin karanlık yüzü var. Cumartesi Anneleri'ni Galatasay Meydanı'na taşıyan da annelerin bu karanlığı aydınlatmak istemesi. AYM, bu sistem içinde kendi hukukunu oluşturmak ve korumak üzerine en üst mahkeme ama Beyoğlu Kaymakamlığı bu kararı tanımıyor" dedi.
"Bu karanlık yüz gücünü validen, bakandan alıyor" diyen Bayhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkede bugün Akbelen'de mücadele edenler var, Cudi'de orman yangınlarına karşı mücadele edenler var. Biz mücadele edenlerin sesi olacağız, onların içinde olacağız."
Kök: Keyfi uygulamalar işkence boyutuna geldi
Annelerin AYM kararına rağmen ağır hak ihlallerine maruz kaldığını belirten TİHV'den Murat Kök de, "Annelerin temel talebi adalet. Bu keyfi uygulamalar işkence boyutuna gelmiş durumda. Sevdikleri devlet gözetiminde katledilen insanlar her hafta bir de bu psikolojik işkence ile uğraşıyor. Eren Keskin, AYM kararını anlatmaya çalışırken kelepçe yapıldı Bu bir cezalandırma yöntemine döndü" dedi.
Ali Ocak ise şunları söyledi: "Onlar topluma gözdağı vermek istiyorlar. Topluma deli gömleği giydirmek istiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz buna karşı direneceğiz."
Mahkemeler bile 'suç değil, hak kullanımı' diyor
Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD'li Sevda Arcan, "Kayıplarımızdan ve kayıplanmızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyecegiz. Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere yargı makamlarının 'suç değil, hak kullanımı' dediği Cumartesi Anneleri'nin buluşmaları, bizzat hakkın etkin kullanımını sağlamaya yönelik tedbirleri almakla görevli Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından engelleniyor" dedi.
"Cezasızlık zırhı"
"Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün engelleme ve gözaltı uygulamaları Anayasa'ya ve hukuka
aykırıdır, keyfidir ve suçtur" diyen Arcan, "Kamu görevlileri cezasızlık zırhının güvencesinde olduklarını bilmenin pervasızlığıyla suç işlemeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
"Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz"
Arcan sözlerini şöyle sürdürdü: "Her Cumartesi bir kaos ortamı yaratarak bizim asıI taleplerimizi gölgelemek isteyenlere sesleniyoruz: Devletin güvenlik güçleri tarafrndan gözaltına ve bir daha geri dönemeyen sevdiklerimizin başına neler geldigini bilme hakkımızda ısrar edecegiz.
Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. 42 yıI önce bugün gözaltında kaybedilen Süleyman Cihan ve tüm kayıplarımızı hatırlamak ve
hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."
Serbest bırakıldılar
Gözaltına alınanlar, Vatan Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifade işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirildi. Sonrasında serbest bırakılan hak savunucuları, Cumartesi Anneleri/İnsanları, Beyoğlu'ndaki İHD'de alkışlarla karşılandı.
Ne olmuştu?
İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Ağustos 2018'de yapılan Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşmasını 'herhangi bir bildirimde bulunulmadığı' gerekçesiyle yasakladı.
Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'ne saldıran polis 23 kişiyi gözaltına aldı. Ardından 46 kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı.
1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, darp edilerek gözaltına alınanlar arasındaydı. 82 yaşındaki annesi Emine Ocak da polis şiddetine maruz kaldı.
Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermesi üzerine başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak dosyayı AYM'ye taşıdı.
Yüksek mahkeme, şubat ayında verdiği kararda Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal" edildiğine hükmetti.
Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
(EMK/AD/TY/NT)