Fotoğraf: Serkan Avci-AA
Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, Maraş merkezli meydana gelen depremlerle ilgili olarak yayınladığı 2. bilgi notunda, en az 168 çocuk hakkında arama ilanı verildiğini açıkladı.
Afet Çocuk Ekibi, "Başta 1999 Marmara Depremi olmak üzere, Türkiye'de ve dünyada meydana gelen afetlerde çocukların refakatsiz kalabildiğini ve hak ihlallerinin yaşanabildiğini biliyoruz. Bu bilgi ve deneyimle, çocuk hakları alanında çalışanlar olarak 6 Şubat depreminin meydana geldiği günden beri süreci dikkatle takip ediyoruz" diyor.
6-10 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek yapılan takip çalışmalarına göre bölgedeki refakatsiz çocuklarla ilgili son durum şöyle:
"10 Şubat Cuma günü saat 17:00 itibariyle, en az 168 çocuk hakkında arama ilanı verildiğini ve hastanelerde çok sayıda kimliksiz çocuk bulunduğunu tespit ettik. İlanların bir kısmının çocuklarını aradığını belirten ailelere/yakınlara, bir kısmının ise ailesinden/yakınlarından ayrı düşmüş refakatsiz çocuklara ait olduğunu görüyoruz.
Yüzde 70, 0-3 yaş
"Taradığımız, teyit ettiğimiz, çocuk güvenliği ilkelerini dikkate alarak kaydettiğimiz verileri resmi kurumlarla düzenli olarak paylaşıyoruz. Bu verilerle;
● 168 çocuktan 30'unun aileleri/yakınları tarafından bulunduğunu, ancak 20 çocuğun hayatını kaybettiğini,
● Verilen ilanlardaki çocukların yaklaşık yüzde 70'inin 0-3 yaş aralığında olduğunu,
● İlanların yüzde 13'ünde çocukların isim bilgisinin bulunmadığını,
● İlanların sırayla Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa illerinde yoğunlaştığını, ancak il bilgisi bulunmayan ilanların da olduğunu belirtebiliriz.
"Bu bilgilerin dışında, çocukların (tespit edebildiğimiz kadarıyla) Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Kayseri, Konya, Diyarbakır illerindeki hastanelere sevk edildiğini ve sevk edilen çocukların takibinde zorluklar yaşandığını söyleyebiliriz.
Güvenlik riski
"Çocukların, bulundukları bölgelerdeki hastanelere, başka illerdeki hastanelere ya da başka kurumlara sevk edilmesi sırasında çocuk güvenliği ilkelerini dikkate alan, kesintisiz, düzenli ve merkezi bir kayıt-takip sisteminin olmayışı, sosyal medya üzerinden gerçekliğini teyit edemediğimiz birçok çocuk listesinin/görselinin dolaşıma girmesine neden olmuştur.
"Bu durum;
● Çocukların mahremiyet ve unutulma haklarını ihlal etmekte, güvenliklerini riske atmakta,
● Depremden etkilenen ve çocuklarını arayan ailelerin/yakınların içinde bulunduğu koşulları daha da zorlaştırmakta,
● Kriz durumunda hizmet veren profesyonellerin ve gönüllülerin iş yükünü daha da artırmaktadır.
"Mevcut tablonun daha fazla çocuk hakkı ihlaline neden olmaması için, başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların ve kurumların çalışmalarını çocuk hakları perspektifiyle takip etmeye devam edeceğiz.
Çocuk hakları alanında çalışan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, 6 Şubat'ta yaşanan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından bir araya geldi. Ekipte çocuk hakları alanında çalışan yüzü aşkın aktivist, meslek uzmanı, avukat, hekim bulunuyor. "Amacımız: Afet sürecinde çocukların iyi ve güvende olmasının sağlanmasına yönelik çalışmaları kamu kurumlarıyla, ulusal/yerel ağlarla ve uluslararası kurumlarla iletişim içinde yürütmek. "Önceliğimiz: Alana, çocukları gözeten hak temelli pratik bilgiler ve araçlar üretmek ve olanaklar dahilinde saha çalışması yapmak." | |
(AÖ)