Atölye BİA'da "Haber atölyesi” ve “Gazeteciler için dijital araçlar” oturumlarıya devam eden Temel Gazetecilik Atölyesi, 12 Nisan’da başladı ve birer gün arayla da 26 Nisan’a kadar sürecek.
Temel Gazetecilik Atölyesi'nin altıncı gün oturumunda gazeteci Ahmet Tulgar ve Esra Açıkgöz katılımcıların haber taslaklarını değerlendirdi, gazeteci Emre Kızılkaya ise gazetecilerin kullanabileceği interaktif araçlardan bahsetti.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişinin katıldığı atölye, Mayıs ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler, bugünkü “Editör Masası” oturumunda yeniden değerlendirildi, eksik haber unsurları üzerine konuşuldu.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
“Haber atölyesi” oturumunun ardından, gazeteci Emre Kızılkaya gazeteciler için faydalı dijital araçlardan bahsetti.
Vakit ve üretkenlik kazandıran araçlar
Kızılkaya, kendi kullandığı, vakit ve üretkenlik kazandıran araçları anlatarak başladı.
Güvenli arama motoru olarak Vivaldi, Brave gibi arama motorlarından bahseden Kızılkaya, şöyle devam etti:
"Mahremiyete önem veriyorsanız, Vivaldi’yi tavsiye ederim. Ayarlardan Vivaldi'yi kendi ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde bir tarayıcıya dönüştürebilirsiniz.
"Toby Extension, açtığınız sekmeleri tarihlendirerek kaydediyor. Gün gün sekmelerinizi buraya kaydedip, masaüstünüzü hızlandırabilirsiniz. Verimlilik ve üretkenlik kazandıran bir şey. Yer imlerini de yöneten bir şey aslında. Sekmelerinizi organize ediyor özet olarak.
"Checker Plus for Gmail, her seferinde maile girmenize gerek kalmadan, Crome üzerinden kaç mailiniz olduğunuzu görüyorsunuz, mail üzerinde yaptığınız işlemleri aslında bu eklenti üzerinden yapabiliyorsunuz.
"Web of Trust, yaptığınız bir aramada çıkan sonuçların yanında bu aracın işareti varsa, bu güvenilir olarak onaylanan bir site olduğunu işaret ediyor. Bu aracı kullanarak da en azından insanların güvenilir diye onayladığı sonuçlara bakabilirsiniz. Bu bir uyarı seviyesi yaratır.
"NewsGuard, size güvenilir haber sitelerini yanında yeşil bir tikle gösteriyor. Gazetecilerden ve akademisyenlerden oluşan bir grup hangi sitelerin güvenilir olup olmadığına karar verip, listeye ekliyorlar. Tabi ki bir kriterleri var.
"Trello, bir tür işbirliği ve proje yönetimi uygulaması. Genelde tasarımcılar kullanıyor, yapılacaklar listesi, mentionlar, görev dağılımı ve renk kodları var. Başka uygulamalarla da entegre, bir noktada kolaylık sağlıyor kullanıcıya."
Gmail’de, gelen kutusunu kategorize etmeyi de gösteren Kızılkaya, Slack aracına da değinerek, "Çok insanlı çalıştığınız gruplarda Slack gerekebilir. Slack’de kanallar ve etiketler oluşturabilirsiniz. Slack’e entegreler de yapabilirsiniz" dedi.
Görselleştirme araçlarına dair öneriler
Kızılkaya, görselleştirmeye dair interaktif araçları ise şöyle anlattı:
"Canva kullanabilirsiniz. Orada infografikler, kolajlar, tasarımlar ve haber kartları yapabiliyorsunuz. Photopea'yı photoshop, Davinci Resolve gibi araçları da kurgu için kullanabilirsiniz. Lumen5 aracından da sosyal medya için basit, yazılı, sesli videolar üretebilirsiniz.
"Genially ile haberler içerisine kodlama bilmeden etkileşimli infografi yapabilir ve koyabilirsiniz.
"Scribble Maps kullanarak, harita üzerine ikonlar ekleyerek interaktif haritalar yapabilirsiniz. Apester’i, anket yapmak için kullanabilirsiniz. Yazılar içinde görsel açıdan güzel duran anketler yapabilirsiniz.
"Flourish, animasyonlu infografiler yapmanızı sağlıyor. Etkileşimli veri görselleştirmeler yapılabilir. Bununla uğraşamam derseniz, Data GIF Maker kullanabilirsiniz."
Atölye, dijital araçlarla ilgili soruların ardından sona erdi.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.