Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik ve biyomedikal mühendislerinde işsizliğin yüzde 18.7`ye tırmandığını açıkladı.
EMO’nun Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan Araştırması’na göre, işsizlerin yüzde 63.25’i 31 yaş ve altındaki genç mühendislerden oluşuyor.
Kadın mühendislerde işsizlik
EMO’ya göre erkek mühendislerde yüzde 17.8 olan işsizlik oranı, kadın mühendislerde yüzde 29.97 ile daha yüksek.
İş arama sürelerinde de kadın ve erkekler arasında da farklılık bulunuyor.
Kadınlarda yüzde 56.12 olan 6 aydan daha uzun süredir iş arayanların oranı, erkeklerde yüzde 43.3.
“Kadın mühendislerin göreceli olarak uzun süreli işsizliği daha çok kabullendikleri ya da ümitlerini kaybetmeden iş aramaya devam ettikleri anlaşılmaktadır.
“Erkek işsizlerin yüzde 16.5`i, kadın işsizlerin yüzde 13.3`ü iş aramaktan vazgeçtiğini bildirmiştir.”
Emekli mühendisler
Araştırmaya emekli mühendislerin de halen iş aradığını gösteriyor.
“Veriler işsizliğin yeni mezun ve genç mühendisler için büyük sorun olduğunu, diğer yandan emeklilik hakkını elde etmiş ya da emeklilik çağındaki mühendislerin de halen çalışma zorunluluğu içerisinde işgücü arzı oluşturmaya devam ettiklerini göstermektedir.
“52-61 yaş aralığındaki işsizliğin büyüklüğü Türkiye`de kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı ile istihdam alanı gerçeğinin birbiriyle örtüşmediğine işaret etmektedir. Yani yaş ilerledikçe istihdam imkanı da daralmaktadır.”
İşsiz mühendislerin yaş grupları
EMO’nun araştırmasından çıkan veriler anahatlarıyla şöyle...
* EMO üyelerinin yaşa göre dağılımı; en büyük işsiz kesiminin 1985 ve sonrası doğumlu genç mühendisler olduğunu gösteriyor.
* İşsiz 770 mühendisin yüzde 63.25`i genç mühendislerden oluşurken; yüzde 13.51`i 52-61; yüzde 8.57`si 32-41; yüzde 7.01`i 42-51 yaş aralığında.
* 62 yaş ve üzerinde olan mühendislerin bir kısmı da işgücü arzı oluşturmaya devam ediyor, bu grup işsiz mühendislerin yüzde 7.66`sını oluşturuyor.
* 770 işsiz mühendisin yüzde 59.12`si elektrik elektronik mühendisi; yüzde 28.7`si elektrik mühendisi; yüzde 11.82`si elektronik ve elektronik haberleşme mühendisi
TIKLAYIN - "GENÇLERİ İŞSİZ BIRAKAN EĞİTİM VE İSTİHDAM POLİTİKALARI ARASINDAKİ UYUMSUZLUK"
Genç mühendislerin işsizliği
Araştırmada, “Türkiye’nin teknolojik gelişimin gerisinde kalması; üretici değil pazar olması; artan genç nüfusa iş yaratamayan ekonomik gelişim modelinin tercih edilmesi; artan mühendis mezun sayısı; özelleştirme ve piyasalaştırma sürecinin elektrik ve telekomünikasyon alanında mühendis istihdamını olumsuz etkilemesi” genç mühendislerin işsiz kalma nedenleri arasında gösterildi.
“DPT`nin kapatılmasıyla birlikte planlama çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen istihdam öngörüleri dahi artık yapılmamaktadır.
“Gençler mühendislik fakültelerine büyük umutlarla kayıt olmaya devam etmekte, mezuniyet sonrası ise işsizlik açmazına düşmektedir.
“Ülkemizin teknolojik gelişiminin önünün açılması için bilim ve aklın öncülüğünde stratejik planlamalar yapılması ve politikalar üretilmesine ihtiyaç vardır. Elektrik, elektronik, telekomünikasyon, biyomedikal gibi mühendislik alanlarında acilen eğitim ve istihdam planlaması yapılmalıdır.” (YY)
TÜİK verileri |
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik, 2016'da, bir önceki yıla göre 273 bin kişi artarak 3 milyon 330 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puan arttı, yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK işsizlik oranının erkeklerde 0,4 puanlık artışla yüzde 9,6; kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 13,7 olduğunu açıkladı. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise yüzde 19,6 olarak duyuruldu. TÜİK 2016 verilerinde eğitim durumuna göre işsizlik oranları şöyle... Türkiye'de okuma-yazma bilmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 5,7 olarak tespit edildi. Okuma-yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 11,7, ilkokul mezunlarının işsizlik oranı yüzde 8,5, ilköğretim, ortaokul ve orta dengi meslek okullarından mezun olanların işsizlik oranı yüzde 12,5, genel lise mezunlarının işsizlik oranı yüzde 13,4, meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranı yüzde 11,6, yüksekokul ve fakülte mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 12 olarak belirlendi. |