Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi, basın toplantısı yaparak "Devrimci Karargah" örgütüne yönelik operasyon kapsamında tutuklanan üyeleri Abdülselam Sultan ve Mehmet Yeşiltepe'nin serbest bırakılmalarını istedi.
Toplantıda konuşan Şube Başkanı Erhan Karaçay, "Aylardır teknik takip altında tutuldukları açıklanan üyelerimizin suçlu ilan edilerek gözaltına alınmaları, tutukluluk hallerinin kendilerinin yaratmadığı 'infial' nedeniyle devam ettirilmesinin, toplumun vicdanını zedelediğini düşünüyoruz" dedi.
EMO'nun Beşiktaş'taki merkezinde yapılan toplantıya avukatlar Sezin Uçar ve Erman Öztürk'ün yanı sıra Sultan'ın yakını Devrim Seyhan da katıldı.
"Emniyet başarısızlığını tutuklamalarla örtmeye çalışıyor"
27 Nisan'da Bostancı'da Orhan Yılmazkaya, çatışmayı izleyen bir çocuk ve bir polisin öldüğü operasyonla eş zamanlı yapılan baskınlarda göz altına alınan Yeşiltepe ve Sultan tutuklanarak Tekirdağ F Tipi cezaevine konuldular.
Avukatların tutukluk hallerine itiraz etmeleri isteğiyle yaptıkları başvurular "Delil toplanma aşamasında bulunduğundan, ayrıca olayın toplumda meydana getirdiği büyük sarsıntı ve infial de nazara dikkat alınarak" reddedildi.
Davaya getirilen 'gizlilik kararı' nedeniyle dosya hakkında ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyleyerek konuşmasına başlayan Sultan'ın avukatı Uçar, "İstanbul Emniyetinin Bostancı'da yaşanan çatışmadaki başarısızlığı örmek için örgütle ve Yılmazkaya'yla tesadüfen görüşmüş kişileri, okul arkadaşlarını ve hatta arkadaşlarının arkadaşlarını gözaltına alarak kendisini aklamaya çalıştığını" kaydetti.
"Yılmazkaya başka şekillerde de yakalanabilirdi. Ancak emniyet başarısız bir operasyonla üç kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonu gerçekleştirdi. Bunun üstünü örtmek için de örgütle alakası bulunmayan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı ve 'bunu da örgütün beyin takımını ele geçirdik' şeklinde servis etti."
Dosyaya hiçbir gerekçe gösterilmeden gizlilik kararı konulduğu bilgisini veren Uçar, tutuklama için gerekli şartlar oluşmamasına rağmen Yeşiltepe ve Sultan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını" ifade etti.
Yeşiltepe'nin avukatı Öztürk de yaşananları hukuk adına vahim bir tablo diyerek tarif etti.
"Savcılar, emniyetin örgütün yönetici kadrolarını gözaltına aldık açıklamaları nedeniyle neredeyse hiç inceleme yapmadılar ve dosyaları doğrudan mahkemeye sevk ettiler. Oysa ki herkesin ifadesi alınmalı ve daha kapsamlı bir inceleme yapılmalıydı."
Öztürk, "Operasyonun başından kararı verilmiş bir süreç olduğunu düşündüğünü" söyledi.
Toplantıda Sultan'ın eşi Aşkın Sultan'ın yazdığı bir mektup da okundu.
Seyhan tarafından okunan mektupta Aşkın Sultan "Sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan baskından dolayı iki çocuğunun da psikolojilerinin bozulduğunu, eşinin tutuklu olması nedeniyle engelli çocuğunun hastane ve bakım paralarını ödeyemediği için sıkıntı yaşadıklarını" söyledi ve eşinin suçsuz olduğu için bir an önce serbest bırakılmasını istedi.(BÇ)