Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Taraf gazetesinde birlikte yazılar kaleme alan başkomiser Emrullah Uslu ile Polis Akademisi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Aytaç hakkında Ceza Yasası'nın (TCK) 301/2. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulundu.
İki yazar polis, paylaştıkları "Apoletika" adlı köşede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet teşkilatı, yargı ve devlet görevlilerini "küçük düşürücü ve eleştiri amacını aşan ifadelere yer verdikleri gerekçesiyle müfettiş incelemesinin ardından şikayet edildi.
Yazılar üzerinde inceleme yapan müfettişler, hazırladıkları raporda, Uslu ve Aytaç'ın 301/2 ve "hakaret" başlıklı 125. maddeleri uyarınca yargılanmaları istemiyle suç duyurusunda bulundu.
Aytaç: Takdir edilmeyi beklerken...
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), polis, koruculuk gibi sistemler üzerinde hükümetin kararlarını incelediklerini belirten Aytaç, Taraf'a yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği uyum çalışmalarının yapıldığı bir dönemde, bizim gibi bu tür konuları inceleyen kişilerin tam tersine takdir edilmesi gerekir. Böyle bir uygulamanın yapılacağına inanmak istemiyorum" dedi.
Köşenin asıl sahibi kendisinin olduğu, Uslu'nun da bazı konularda kendisine yardımcı olduğunu kaydeden Aytaç, Sadece dışarıdan bakarak eleştiri yapmıyoruz. Olayın içine girmeye çalışarak aynı zamanda çözüm önerileri de ifade etmek için çabalıyoruz. Bu da gurur duyulacak bir şeydir" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanlığı izni gerekecek
1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğinden beri düşünceleri nedeniyle binlerce kişiyi hedef alan 301. madde, şimdi de gazete yazıları nedeniyle iki polis için uygulandı.
Eğitim çalışmaları için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nden(ABD) doktor raporlarıyla Türkiye'ye dönüşünü geciktirdiği gerekçesiyle EGM Disiplin Kurulu kararıyla Türkiye'ye geri çağrılan Uslu da şikayet edilen iki polisten biri.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin soruşturma izni verirse, soruşturma süreci başlayacak. Dava açılmasına da gerek duyulursa Aytaç ve Uslu, iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaya başlayacaklar.
Milliyet gazetesi, EGM adına yapılan suç duyurusunun iki hafta önce adli soruşturma başlatılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini, Uslu'yla ilgili olarak TSK'ye yönelik yazıları konusunda da ayrıca disiplin soruşturmasının devam ettiğini yazdı.
Uslu: Devlet memuruyum, konuşamam
Aytaç, gazeteye yaptığı açıklamada, "Çok sesliliğe, devletin bütün kurumlarının hesap verebilirliğine, şeffaflığına ve hukukun üstünlüğüne inanan ve yaşayan bir akademisyen olarak elbette duygu ve düşünceleri daha çağdaş ve duyarlı bir polis teşkilatı olması için çaba sarf edeceğim. Yargı bakar, karar verir. İddianameye göre Ergenekon silahlı terör örgütü olarak iddia edilen ve şu anda tutuklu bulunan kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne periyodik olarak gelerek kimleri ziyaret ettikleri kamera kayıtlarından anlaşılabilir" dedi.
Uslu ise, devlet memuru olduğunu ifade ederek konuşamayacağını söyledi. (EÖ)