Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, "Gazetecilerin nasıl haber yazacaklarını anlatmak yerine, emniyet görevlilerinin gazetecilere nasıl davranmaları gerektiği yolunda bir seminer yapmalarından yarar var" dedi.
Diyarbakır'dan gazeteci-yazar Nevzat Bingöl de, "Toplumun olaylardan gerçek anlamıyla haberdar olmasını engelleyecek bir girişim olur. Bu ülkeye en büyük zararı verirler. Psikolojik amaçlı bir etkilik olduğu için etkilenmemek mümkün olmaz" diye konuştu.
"Polis nasıl haber yapılacağını öğretme arayışında"
Emniyet semineri, dün (6 Kasım) İçişleri Bakanlığı önünde düzenlenen bir protestoya da konu oldu.
ÇGD Başkanı Akabay, Ayşe Karabat, Fevzi Argun ve Ebru Dönmez'in de aralarında bulunduğu gazeteciler bakanlık önünde yaptıkları basın açıklamasında, "Emniyet yasal sansürün ötesinde gazetecilere nasıl haber yapılacağını öğretme arayışına girmiştir. Halkın zaten kısıtlı olan haber alma özgürlüğü bu hamle ile resmi söylemin çerçevesine sıkıştırılıyor" dediler.
30 medya kuruluşundan olumlu yanıt
Yazılı ve görsel basının temsilciliklerine kişiye özel gönderilen seminer davetiyesinde, "Düzenlenecek seminere, kurumunuzdan tercihen edindikleri bilgileri yayın politikasına yansıtabilecek kişilerin isimlerinin bildirilmesi" istenmişti. Söz konusu davetiyeye 30'ı aşkın medya kuruluşundan olumlu yanıt verildiği bildirildi.
Seminer programında "Polis ve Medya", "İnsanlar Neden Terörist Olur?", "Uluslar arası İlişkiler ve Terörizm" ve "Güvenlik Hakkı, Terörizm, Uluslar arası Standartlar" konuları var.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün terörle ilgili haberlerden rahatsızlık duyduğu daha önce de medyanın üst düzey yetkililerine aksettirilmişti.
ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ve Diyarbakır'da görev yapan gazeteci-yazar Nevzat Bingöl' semineri bianet'e değerlendirdi:
Abakay: Emniyet önce gazetecilerle sorunlarını halletmeli
Gazetecilerin nasıl haber yazacaklarını anlatmak yerine, emniyet görevlilerinin gazetecilere nasıl davranmaları gerektiği konusunda bir seminer yapılmasında yarar bulunduğunu söyleyen ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, "Tam tersi, toplumsal olaylarında olsun, gazetecilerin diğer çalışma alanlarında olsun, özgür haber alma hakkının kullanılması yönünde polisin eğitilmesine asıl ihtiyaç var" dedi.
"Bunu kim yapar bilmiyorum. Polisin eğitilmesi görevi belki de basın örgütlerinindir. Ama biz böyle bir işe girişsek, buna itibar edilmez, salon boş kalır. Ama Emniyetin böyle bir şeye ihtiyacı var."
Gazetecilerin polisin görev sahasına giren alanlarda çok çeşitli sorunları bulunduğunu kaydeden Abakay, öncelikle bunların halledilmesi gerektiğini söyledi.
Bingöl: Medyanın az olan itibarını daha da azaltır
28 Şubat sürecinde medyanın yayın politikasına müdahale edilmesini ifade eden bir "Andıç" (uyarı) olayının yaşandığını anımsatan gazeteci-yazar Nevzat Bingöl ise, Emniyet seminerinin gazeteci tarafsızlığının halk nezdinde zarar görebileceği uyarısı yaptı.
"Gönül ister ki, bu son dönemde ülkemizde gelişen barış ortamının amacına uygun olarak bir seminer verilmiş olsun. Aksini düşünmek bile istemiyorum. Ülkenin şu anda barışa ihtiyacı var. Basının da bu barışa hizmet etmesini toplumlar arasında çatışmayı körükleyebilecek haber ve yorumlardan kaçınmasını bekliyoruz. Aksi taktirde, toplumun olaylardan gerçek anlamıyla haberdar olmasını engelleyecek bir girişim olur."
Türk basınına güvenin olmadığını savunan gazeteci Bingöl, Irak, Suriye ve Ortadoğu'ya görev için gittiğinde yabancı gazetecilerin Türk basınına güvenmediğine tanık olduğunu, benzer girişimlere ilginin de basının itibarına zarar verebileceğini söyledi.
Bingöl, Emniyet seminerinin devlete yarar getirmekten ziyade sorunlarının ertelenmesine neden olacağını ileri sürdü. (EÖ/KÖ)