Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Queer Olympix’e ikinci gününde yasak geldi. Dün (23 Ağustos) Heybeliada’da başlayan spor etkinliği bugün (24 Ağustos) Kadıköy Kalamış’ta devam edecekti.
Kaos GL'de ye alan habere göre, sabah saatlerinde etkinliklerin yapılacağı yere polis, TOMA’larla geldi ve Queer Olympix’in yasaklandığını söyledi.
Olimpiyatı düzenleyenlere iletilen yasaklama kararına göre İlçe Emniyet Müdürlüğü bugün, “kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması” gerekçeleriyle Kadıköy Kaymakamlığı’ndan etkinliği yasaklamasını talep etti. Kaymakamlık da bu gerekçelerle yasak kararını bugün uyguladı.
Gerekçe: 211 sayılı yasa
Emniyet’in bugün verdiği dilekçe ve Kaymakamlığın jet hızıyla olur kararı verdiği yasaklama kararına gerekçe olarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gösteriliyor. Oysaki kanunun 3. maddesine göre “Herkes, önceden izin almaksızın, bu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
"Kolluğun görevi yasaklamak değil kollamak"
Etkinliği düzenleyen Atletik Dildoa yasağa ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Etkinliğimizin iptal olduğunu üzülerek duyuruyoruz. İlerleyen saatlerde konuyla ilgili yapacağımız açıklamaları sayfamızdan takip edebilirsiniz."
Kaymakamlığın bu yasaklama kararını Kaos GL Derneği'nden Avukat Hayriye Kara şöyle değerlendirdi:
"Etkinliği düzenleyenler bu karardan bu sabah, TOMA eşliğinden gelen polisi tebligatı ile haberdar oluyor. Düzenleyenlerin bize ulaşması ile biz de haberdar olduk ve ortada çok ciddi hukuksuzluklar silsilesi var. İlk olarak, bu karar Cumartesi günü alınıyor ve mahkemeler kapalı olduğu için böylece hukuki süreci başlatabilme ve hukuk yolunu kullanabilme ellerinden alınıyor. Cumartesi ve Pazar günü yapılacak bir etkinliği Cumartesi sabahı apar topar yasaklamak, en doğal hak olan karara itiraz edebilme ve yürütmeyi durdurma kararı alabilme şansını ellerinden alıyor.
"Polisin tehditkar bir şekilde TOMA ile gelmesi ve 'bu etkinliği bildirmek zorundaydınız' demesi ise bir başka hukuksuzluk. Spor etkinliklerinin yapılacağı bir olimpiyatta bildirme zorunluluğu diye bir şeyden bahsedilemez. Bu etkinlikler, daha önceden belirlenen bir alanda yapılacak spor karşılaşmaları ve atölyeleridir. Düzenleyiciler LGBTİ+'lar olduğu, queer bir spor karşılaşması olduğu için sanki izin alınması gerekiyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Oysaki kanun gereği böyle bir zorunluluk yok.
"Yine yasak kararında 'kamu düzeni ve suç işlenmesini önlemek' gibi gerekçeler var. Ortada herhangi bir tehdit varsa kaymakamlık ve emniyet bunu açıklamak ve bu etkinliğin güven içerisinde yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu tarz soyut iddialarla etkinlikler yasaklanamaz.
"Nitekim, her ne kadar Ankara Valiliği bu karara uygun davranmasa da; olağanüstü hal döneminde Ankara Valiliği'nin getirdiği süresiz yasaklama kararında mahkeme de bunu söyleyerek yasağı kaldırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararları da yasaklamalara karşı ve etkinliğin güvenle yapılabilmesinde yerel otoritelerin yükümlülüklerini hatırlatıyor."
Queer Olympix hakkında Kadın ve LGBTI+ olarak kent yaşamı içerisindeki birçok ayrımcı, cinsiyetçi, fobik söylemler ve edimler nedeniyle yaşadığımız zorlukları bir nebze olsun hafifletmek, bir araya gelmek ve 'kamusal alanda vardık, var olacağız' demek adına düzenlediğimiz üç güne yayılan çeşitli spor dallarını kapsayan bir etkinlik. Ayrımcılığa ve nefret söylemlerine yer olmayan; her bedenin, her cinsiyetin keyif alarak oyun oynayabileceği ve pasların eşit dağıldığı, küfürsüz, yaratıcı takım oyunlarına yer veren Queer spor buluşması. |
(EMK)
*Fotoğraf: Kaos GL