Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, geçtiğimiz hafta yayımlanan Anayasa referandumu sürecinde polisin alacağı tedbirleri içeren Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin, uygulamada "hayır" ve "boykot" çağrıcılarını hedef alabileceğini söyledi; örgütlülük çağrısı yaptı.
Genelgenin hukuki dayanağını Seçim Kanunu'ndan aldığını belirten Kozağaçlı, "Oysa referandum süreçleri seçim süreçlerinden farklıdır. Daha geniş bir tartışma ve özgürlükler alanına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla burada ancak manipüle edilmiş bir yasal dayanaktan söz edebiliriz" diyor ve ekliyor:
"Genelge tek parti iktidarının bir uzantısı. İçişleri Bakanlığı aracılığıyla polisi ve jandarma teşkilatını tek parti iktidarına karşı seçenekleri bastırmaya yöneltecektir. Uygulamanın sokak, kolluk terörüne ve hükümet basıncına dönüşebileceğinden korkmalıyız."
Asıl amaç, tartışma zeminini engellemek
Kozağaçlı'ya göre, genelgenin asıl amacı, "evet" ve "hayır"ı bir seçenek olarak görmeyenlerin boykot, alternatif anayasa ve gerçek, büyük bir anayasa değişikliği tartışmalarını engellemek; muhalefetin mücadelesinin haklar mücadelesi ile çakışmasını önlemek.
"Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) anayasa değişikliği taslağının makyajdan ibaret olduğu anlatılabilse, boykota katılım oranları artabilir. Kürt sorununun çözümünde yol alınamamış, çatışma süreci alevlenmiş ve ezilenler cephesinde bir iyileşme sağlanamamışken iktidar, 'hayır' ve 'boykot' cephesinde yer alanların mücadelesinin haklar mücadelesi ile çakışmasını engellemem istiyor."
"Boykotçular" örgütlenmeli
Kozağaçlı, genelgenin asıl olarak aktif protestocular, boykotçular ve AKP'nin anayasa değişikliği taslağındaki aksaklıkları teşhir edenler için tehdit oluşturduğu görüşünde:
"Evet ve hayır diyenler iki güçlü cephe oluşturuyor. Bu cephede yer alanlar genellikle Siyasal Partiler Kanunu'ndan da güç alan iktidar partisi, ana muhalefet partileri ve parlamento içi muhalefet partilerinde örgütlüler. Buna karşı, boykot ve protesto seçeneğini tercih edenler de her türlü hukuka aykırı müdahaleyi açıkça teşhir etmek üzere daha geniş bir zeminde birlikte hareket etmeliler."
Genelge ne diyor?
Geçtiğimiz hafta, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal imzasıyla 81 ilin emniyet müdürlerine gönderilen bir genelge yayınlandı. Genelge, 12 Eylül'de gerçekleştirilecek halk oylaması öncesinde, referandum günü ve referandumdan sonra polisin alacağı "tedbirleri" içeriyordu.
Genelge, "Yasadışı örgütlerin referandumu sabote etmek amacıyla, devlet büyükleri, milletvekilleri ile kamu görevlilerine ve propaganda yapılacak yerlere sansasyonel amaçlı saldırı ve eylem yapılabileceği dikkate alınarak" sözleriyle başlıyordu.
Genelge, "...ayrıntılı tedbir planları hazırlanmasını", "miting alanları ile yol güzergahlarının önceden kontrol edilmesini", "aramalar yapılmasını", "halkın yoğun olarak bulunduğu çarşı, pazar, durak gibi yerlerde örgütlerin olası eylemlerine karşı istihbari çalışmalara ağırlık verilmesini" öngörüyordu. (BB)