Emniyet Genel Müdürlüğü, 12 Eylül öncesinde Türkiye'de yaşanan faili meçhul cinayetlerin dosyalarını yeniden açıyor. Yüzlerce faili meçhul cinayetin dosyalarının listesini hazırlayan emniyet, yaşanan olayları yeniden soruşturmaya ve faillerin bulunmasına yönelik çalışma başlattı.
Milli Güvenlik Konseyi (MGK) Genel Sekreterliği'nin talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, 12 Eylül öncesi yaşanan faili meçhul cinayetlerin dosyalarını yeniden gözden geçirecek.
Bu amaçla özel ekipler kuran emniyet, dönemin belli başlı bazı toplumsal olaylarının ve siyasi cinayetlerin listesini hazırladı.
Listede, Kahramanmaraş, Çorum, Bahçelievler- Balgat katliamı, Savcı Doğan Öz, Gazeteci-yazar Abdi İpekçi, Öğretim üyesi Bedrettin Cömert, Kemal Türkler, Ümit Kaftancıoğlu, Dr. Bedri Karafakioğlu'nun öldürülmesi ve kanlı 1 Mayıs olayları da yer alıyor.
Bu liste, MGK'da rapor haline getirilecek. Başbakanlığa gönderilen dosyaların yeniden adli incelemeye tabi tutulup tutulmayacağını ise çalışmanın sonucu belirleyecek.
Öz: Yeniden yargılama durumunda müdahil oluruz
Listede yer alan olaylardan biri de 24 Mart 1978'de Ankara'da kontrgerillanın ülkücü İbrahim Çiftçi'ye öldürttüğü savcı Doğan Öz.
Konuyla ilgili düşüncelerini bianet'e anlatan Savcı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, "İlk defa sizden duydum. Bana bu konuda hiçbir bilgi verilmedi. Bu tarz bir çalışmaya başlarlarsa bunu memnuniyetle karşılarım" dedi.
Öz, cinayetin tetikçisinden çok tetikçiyi azmettirenlerin ortaya çıkarılmasını önemsediklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Tetikçinin kim olduğundan çok tetikçileri azmettirenlerin ortaya çıkması bizim için çok daha önemli. Çünkü bu işi tetikçi tek başına yapmadı. Organize bir yapıyla karşı karşıyayız. Ortaya çıkarılacak bilgiler ışığında da yeniden bir yargılama süreci başlarsa müdahil olacağız. Gereken taleplerimizi ileteceğiz."
Doğan Öz neden öldürüldü?
Ankara'da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı sırada devlet içerisinde yuvalanan kontrgerillayı araştırmaya başladı. Bu araştırmasını, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e sunan Öz, 24 Mart 1978'de Ankara'da kontrgerilla tarafından taşeron olarak kullanılan ülkücü İbrahim Çiftçi'ye öldürtüldü.
Öz, raporda kontrgerilla hakkında şunları söylüyordu:
"Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Amaç, demokrasi umudunu yok etmek; onun yerine faşist düzeni gündeme getirmek ve bütün unsurlarıyla yürürlüğe koymaktır. Böylece ABD ve çokuluslu ortaklıklar, Ortadoğu sorununu büyük ölçüde çözmek amacını gütmektedirler. Bize göre bu sonuca ulaşmada CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütlerin yönlendirmesi vardır. Bu örgütler, devlet aygıtını geniş ölçüde kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmayı öngörmüşlerdir."(BT/EÖ)