Sendikal haklarını savunduğu için çıkarılında direnişe geçen ve bugün işe iade davasını kazanan Desa işçisi Emine Arslan "Çok mutluyum. Ben anayasal hakkımı kullanmak istediğim için işten çıkarıldım. Bu haksızlıktı. Adalet tecelli etti" dedi.
Arslan 175 gündür Desa'nın Sefaköy'deki fabrikası önünde tek başına direnişteydi. "İşveren hep baskı uyguladı. Olumlu adım atmadığı gibi göz dağı vardı. Direnişim polis, zabıta baskısı; işverene yakın duran ustabaşı tehditleri, çocuğumun kaçırılması girişimi gibi pek çok olumsuzlukla geçti."
Bütün bunlara rağmen direnmekten vazgeçmediğini söyleyen Arslan 44 yaşında, iki çocuk annesi ve sekiz yıllık Desa işçisi.
Desa'nın Düzce'deki fabrikasında da sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 41 işçi işten çıkarılmıştı. Bugün görülen davada işçilerden Meltem Sine, Mustafa Soğan, Hakan Evlioğlu ve Levent Akdoğan da işe iade davalarını kazandılar.
İşveren ya işçileri alacak ya tazminat ödeyecek
Deri İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç iki işçinin altı aylık kıdemli olmadıkları gerekçesiyle davalarının düştüğünü ancak sendikanın iki işçi için tazminat davası açacağını söyledi.
Gülenç halen 31 işçinin işe iade davalarının sürdüğü bilgisini verdi. İşçilerin işe iadesine dair verilen karar şöyle:
"Davacının işe iadesine, karar kesinleştiğinde ve süresince davacı tarafından işverene başvurulup da işveren tarafından işe kabul edilmemesi halinde işverence ödenmesi gereken tazminatın feshinin sendikal sebeplerle yapıldığı dikkate alınarak davacının bir yıllık ücreti tutarında olduğunun tespitine, ayrıca çalıştırılmayan süre için ödenmesi gereken tazminatın davacının en fazla dört aylık ücret ve sosyal haklar olarak tespitine Yargıtay yolu açık olmak üzere karar verildi."
Bu durumda Desa işverenin 10 gün vakti olduğunu söyleyen Gülenç "Bugüne kadar işverenin tavrı olumsuzdu. Ancak mahkeme kararı ortada. Kararı kabul edip sendikayla masaya oturmalı, işçileri geri almalı. Direnmemeli" dedi.
(EZÖ)