Hak savunucusu, gazeteci Emil Galip Sandalcı, ölümünün 25. yıldönümünde anıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nden temsilciler, ilk başkanları olan Sandalcı’yı anmak üzere bugün mezarı başındaydı.
Anmada, İHD'den Leman Yurtsever'in şu açıklamayı okudu:
“Emil Galip Sandalcı’yı tanıyanlar, onun yaşamı boyunca yüreğiyle, mücadeleci kişiliğiyle, sözüyle, kalemiyle baskılara direndiğini, hiçbir otoriteye boyun eğmediğini, güce dayanmayı da güç olmayı da reddettiğini, birikimine rağmen mütevazi kişiliğini korumaktaki ısrarını, işini yaparken bütün otoriteler karşısındaki mağrur duruşunu, çalışanların ekonomik hakları için mücadele yürütürken de, Deniz’lerin idam edilmemesi için çabalarken de, 12 Eylül karanlığında cezaevlerine, işkencelere mahkum edilenler için de aynı gönül ferahlığı, aynı kararlılıkla çalıştığını anlatır.
“Gazeteciydi, yazardı ve insan hakları savunucusuydu. 1922- 1993 yılları arasındaki 71 yılık hayatı boyunca edindiği birikimi, tüm mütevaziliğini insanlık için kullandı.
“Aramızdan ayrılışının 25. yılında bir kez daha; Emil Abi, varlığınla yarattığın etki, bugün mücadelemizi yürütürken yüreğimize ve aklımıza dokunmaya devam ediyor. Seni sevgiyle anarken senden devraldığımız mücadele kararlılığımızı ve umudumuzu koruyacağımıza söz veriyoruz.”
Emil Galip Sandalcı hakkında
Cemal Süreya’ya göre “Emil Galip Sandalcı, insanlığa gönderilen bir mektuptur”.
Gazeteci, yazar, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi başkanlarından. Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği kurucularından.
Lisansı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden, yüksek lisansı Michigan Üniversitesi’nden. Harvard Üniversitesi’nde sosyoloji, antropoloji okudu.
12 Eylül 1980’de kapatılıncaya kadar Demokrat gazetesi köşe yazarıydı.
Vatan, Ulus, Yeni Sabah, Yeni Gazete, Öncü, Kim, Tef, Yarın, Güney ve Demokrat gazete ve dergilerinde yazılar yazdı, TRT’de Dış Haberler Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
İstanbul Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Yazarlar Sendikası yönetim kurullarında yer aldı.
12 Mart 1971 askeri darbesi sonrası TRT’den atıldı, bir süre Ankara Yıldırım Bölge Erkekler Koğuşu’nda tutuklu kaldı.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının önlenmesi için imza kampanyası başlatanlardandı.
Hiçbir şekilde kanıtlanamayan Bulgaristan’a uçak kaçırma iddiasıyla da hapis yattı. 1981 ve 1983’te iki kez tutuklandı. “Aydınlar Dilekçesi” davasında yargılandı.
1986’da İnsan Hakları Derneği Kurucusu ve 1987’de İHD İstanbul Şubesi başkanı oldu.
1922 İstanbul doğumlu. 10 Mart 1993’te hayata veda etti. (AS)