Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Emek Partisi (EMEP), merkez üssü Maraş olan iki depremde kadınların karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekti, açıklama yaptı.
“Depremde Kadınlar için özel çözümler üretilmeli” diyen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, şu önerileri sıraladı:
1) Afet bölgeleri, kolay hedef görüldükleri için kadınların yağma ve cinsel şiddet karşısında daha savunmasız kaldığı alanlardır. Geçmiş deneyimimizin bilgisine dayanarak söylüyoruz: Bu bölgelerde kadın ve çocukların güvenliği için derhal ekstra önlem alınmalıdır!
2) Deprem bölgesindeki hijyen sorunu ciddi enfeksiyon ve salgın hastalık tehlikesine işaret etmektedir. Hiç vakit kaybetmeksizin temiz su ve özel tuvalet ihtiyacı karşılanmalıdır. Hijyen sağlayacak malzemelerin bölgeye ulaşması sağlanmalıdır.
3) Devlet kurumlarının ihtiyaç listelerinde hijyenik pede ve tampona değinilmediğini görmekteyiz. Derhal ihtiyaç listeleri güncellenmeli kadınların özel ihtiyaçlarının temini sağlanmalıdır. Öte yandan kadın iç çamaşırı da çok önemli bir ihtiyaçtır. Yoksul kadınların yarım ped paketlerini dahi #DepremdeKadınlar ile paylaştığı böylesi bir dönemde, kadın işçilerin geceli gündüzlü emeği üzerinden kârlarına kâr katan kişisel bakım, hijyen, kozmetik ve tekstil firmaları depolarındaki stokları derhal afet bölgesine yönlendirmelidir!
4) Pek çok hastanenin yıkıldığı bilgisiyle birlikte kadın doğum servislerinin hizmete kapatıldığı haberleri gelmektedir. Gebe, doğumu yaklaşmış ve emziren kadınlar adeta kaderine terk edilmiş durumdadır.
Olağan koşullarda "en az 3 çocuk" isteyenler, inşaat cehennemine dönmüş afet bölgesinde kadınların sırtını sıvazlayıp depreme kader planı derken, bir kısım medya "enkaz altında bebeğini emzirerek hayatta tuttu" haberleriyle hamaset siyasetine destek vermektedir. Yandaş medyanın da gösterdiği gibi annelik enkaz altında da devam etmektedir. Ancak kadınların bugün ihtiyacı olan işe yaramaz güzellemeler değil, acil ve gerçek çözümlerdir. Gebe ve emziren kadınlar ihtiyaca göre derhal afet bölgesinden uzaklaştırılmalı, doğumlarının gerekli ve sağlıklı teçhizatın bulunduğu yerlerde yapılması sağlanmalı, süt kesilmesi ihtimali gözetilerek yenidoğan mamaları acilen tedarik edilmelidir.
5) Barınma ve ısınma deprem bölgesinin en temel sorunudur. AFAD’ın tek başına yaşayan kadınlara çadır tahsisi yapmadığına ilişkin haberler gelmektedir. İhtimali dahi tahammül edilemez bu uygulamadan hızlıca vazgeçilmelidir! #DepremdeKadınlar’ın güvenliği ve ruh durumları gözetilerek, barınma ve yerleşim planlamaları evli olup olmadığına bakılmaksızın hiçbir kadını açıkta bırakmayacak şekilde yapılmalıdır!
6) Kadınların çocuk, hasta, yaşlı bakımı gibi sorumlulukları deprem alanında da ne yazık ki devam etmektedir. Bu sorumluluklar ve kadınların ağır yükleri gözetilerek önlemler alınmalı, bölgeye acilen sağlık ve psikolojik destek açısından görevlendirmeler yapılmalı, sahada meslek örgütleri ve sendikalarla koordineli çalışma sağlanmalıdır! Gözümüz kulağımız #DepremdeKadınlarda.
(EMK)