İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için emekliye ayrılmak zorunda bırakılan Prof. Dr. Tülay Erkan’ın işe geri dönüş talebini reddeden üniversite kararına karşılık yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yaptığı sırada barış bildirisini imzalayan Prof. Dr. Erkan, Barış Akademisyenlerine yönelik baskıların ardından emekliye ayrılmak zorunda bırakıldı.
36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davada 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Erkan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış Akademisyenleri davaları hakkında verdiği “hak ihlali” kararı sonrası beraat etti.
Bunun üzerine üniversitedeki görevine dönüş için talepte bulundu ve talebi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Akademik Kurulu tarafından kabul edildi. Kararın iletildiği Tıp Fakültesi Dekanlığı ise “öğretim üyesine ihtiyaç bulunmadığı, hatta kadro fazlalığı olduğu” gerekçesiyle kurul kararını reddetti.
Mahkeme “hukuka aykırı” buldu
Prof. Dr. Erkan ve avukatı Meriç Eyüboğlu, Dekanlığın kararına karşı İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı:
“2457 sayılı Kanun’un ‘Kurumlara dönüş’ başlıklı 60. Maddesi uyarınca kadro karşılığı aranmaksızın göreve dönülebileceği, bu noktada kriterin kadro değil ihtiyaç olduğu, davalı idarece uygulanan Yönetmelik maddesi gerekçe gösterilerek ret kararı verilmesinin hukuki dayanağının bulunmadığı, Akademik Kurulca oy birliği ile verilen kararın davacıya ihtiyaç olduğunun açık göstergesi olduğu sebepleriyle kararın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep ederiz.”
12. idare Mahkemesi, Dekanlığın ret kararını kamu yararına, hizmet gereklerine ve hukuka aykırı bularak, kararın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
“Telafisi güç zararlar doğabilir”
Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:
“‘Norm Kadro Yönetmeliği’nin dava konusu olayda uygulanamayacağı, diğer taraftan ‘profesör adayı çok sayıda doçent kadrosunda öğretim üyesi bulunması’ şeklindeki gerekçenin ise davacının ilgili ana bilim dalında hizmetine ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelmeyeceği, davacının geri dönmek istediği bölümün kurulunda alınan kararla davacının geri dönme isteğinin oy birliğiyle kabul edildiği de dikkate alındığında davacının hizmetine ilgili ana bilim dalında ihtiyaç bulunduğunun açık olduğu anlaşılmaktadır.
“Dava konusu işlemin uygulanması halinde davacının hizmetine duyulan ihtiyaç nedeniyle akademik faaliyetin aksayacağından telafisi güç zararlar doğacaktır.”
Erkan: Hukuksuzluklara karşı direnmek çok önemli
Mahkemenin kararının ardından bianet'e yaptığı açıklamada üniversiteye gerekli başvuruları yaptıkları ve yanıt bekledikleri bilgisini veren Prof. Dr. Erkan, “Haklı olduğunuzda sonuna kadar devam edeceksiniz ve inanacaksınız. Önünde sonunda başarabilirsiniz. Hukuksuzluklara karşı susmamak ve sonuna kadar direnmek, olumsuzluklar karşısında yılmamak, geri düşmemek çok önemli” mesajını verdi.
Avukat Eyüboğlu: Adaletin geç tecellisi
Avukat Meriç Eyüboğlu ise kararı şu sözlerle değerlendirdi:
“Tülay hocanın emekli olmasına yol açan süreç üniversitenin ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı metne imzalaması nedeniyle yaptığı baskı ve tüm imzacılara yönelik mevcut hükümet, YÖK, savcılık ve bir kısım medya eliyle yürütülen ağır saldırı ve tacizdir. Bu nedenle o dönemde pek çok imzacı gibi kendisi de emekli olmak zorunda kalmıştır. Bu gönüllü bir emeklilik değildir.
"Bu nedenle yargının kararı aslında adaletin son derece geç tecellisi anlamına gelmektedir. Tüm bu ihlallerin hiç yaşanmaması, yaşatılmaması gerekirdi.”
Prof. Dr. Tülay Erkan hakkında
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden emekli profesör, barış akademisyeni, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Demokratik Katılım Grubu Merkez Delegasyonu.
1960, Diyarbakır doğumlu. 1979'da Galatasaray Lisesi'ni, 1986'da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını tamamladı.
1998’de Doçent, 2004’te Profesör unvanını aldı. 1986-1988 yılları arasında pratisyenlik hekimliğini Niğde Devlet Hastanesi'nde yaptıktan sonra, 1988-1992 arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 1991'de yine aynı bölümde Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı olarak hizmet verdi.
2007-2008 tarihlerinde Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde çalışan Prof. Dr. Tülay Erkan, 2012-2014 yılları arasında Florance Nightingale Organ Nakli Merkezi'nde çalıştı. 2017'den beri Acıbadem Sağlık Grubu'nda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında hizmet veriyor. (TP)