Müzenin sahibi ise, emekli öğretmen Alibey Kudar .
Müzenin tam yeri, "Konar göçer" denilen Toros Türkmenleri'nin yerleştiği bir köy olan Tahtakuşlar'da . Köy, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı. İsmini köy sakinlerinin uğraşı olan tahtacılıktan almış. İstanbul'un fethi sırasında imal ettikleri kerestelerle Fatih Sultan Mehmet'in gözdesi olan köylüler, Sultan'ın izniyle bölgeye yerleşmişler.
1945 yılında kendi kültürlerine sahip çıkmak için bir müze kurmaya karar veren Kudar Ailesi, ise işe değerli parçaları toplamakla başlamış. 1991 yılında yapılan açılışa kadar birçok nadide eser biriktirmişler. Ama özel müze kurma koşullarının ağırlığı yüzünden galeri kurmuşlar. Bundan sonra şans yüzlerine gülmüş. UNESCO, 1994 yılında müzenin sahiplerine 10 bin dolarlık (yaklaşık 14 milyar lira) destekleme ödülü vermiş . Bir kitaplığı ve deniz ürünleri koleksiyonu olan müze bugüne dek 411 sanatçıyı ağırlamış.
Müzenin işletmecisi Alibey Kudar, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerinin, "Böyle müze Türkiye'de bir Sabancı'da, bir Koç'ta, bir de sizde var" dediğini ve bu sözlerle keyiflendiğini söylüyor. Bir enstitü gibi hizmet de veren müze, her yıl onlarca üniversite öğrencisinin tez konusunu da oluşturuyor.
Müzenin görülecek en önemli parçaların başında ise bir deniz kaplumbağası var. Ama bildiğiniz deniz kaplumbağalarından değil. Boyu ve eni 197 cm, ağırlığı ise 360 kilo. Bu mumyalanmış kamplumbağa, dünyanın sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası. Diğer nadide eserler arasında; denizcilik araçları, takılar, köyün eski görünüşü ve tapusu da yer alıyor.(FA)