Emekli Albay Erdal Sarızeybek'in 1993'te Şemdinli üzerine "çatışma havası yaratmak için" makineli tüfekle ateş açtırdığı, roketleri ateşlettirdiği, askerlere PKK militanlarının giysilerini giydirdiği ve "emniyet aldığı"na dair yazıları için Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal "Bu suçun itirafıdır. Savcılar bunu suç duyurusu kabul edip derhal soruşturma açmalılar" dedi.
"Bu itiraf Türkiye'de demokratikleşmenin, sivilleşmenin, Kürt sorununun çözümünün ne kadar zor olduğunun bir örneğidir. Tertiplerle karşı karşıyayız. Sorunun demokratik, barışçıl çözümünü istemeyenler var."
Söz konusu olayları "İhaneti Gördüm" kitabında anlatan Sarızeybek o dönemde Şemdinli'de binbaşıydı. Akın Birdal'sa İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı.
Birdal Meclis'in açıldığı 1 Ekim günü İnsan Hakları Komisyonu toplantısının da olduğunu, bir araştırma isteyebileceklerini, bu gerçekleşmezse DTP grubu olarak bir komisyon oluşturabileceklerini bianet'e söyledi.
Birdal: Böyle eylemler savaşın yükselticisi oldu
Birdal Sarızeybek'in anlattığı türden olayların o dönemde savaşın yükselticisi olduğunu, kin, düşmanlık ve nefreti beslediğini ifade etti.
"Halkın üzerinde büyük tahribat yaratıldı. İşkence, cinayet ve göçler yaygınlaştı. Zaten bu vakaların çoğu uluslararası platforma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Savaş ekonomisinin kurulması da bu döneme rastlar. Bir gerçekleri araştırma komisyonu oluşturulursa, savaşın, çatışmanın ekonomik siyasal rantının kimin eliyle kimlere taşındığı görülecektir."
Birdal bu olayların birçoklarına tanıklık ettiklerini, raporlarında yer verdiklerini anımsattı.
"İddialar, belirtiler çoktu. PKK'lilerin giysilerinin giyilip, kendilerini o şekilde tanıtıp ev baskınlarının yapıldığı, insanlardan destek istedikleri, verilirse yardım yataklıkla suçlandıkları, verilmezse de işkence ve şiddet gördükleri ya da öldürüldükleri dile getirildi.
"Hak savunucularının en ağır şekilde hedef gösterildiği dönemlerdi"
Birdal bu iddialarla ilgili resmi makamların, yetkililerinse hiçbir şey yapmadığını, iddiaları dile getirenlerinse hedef gösterildiğini anlattı.
"Herhangi bir işlem yapılmıyordu. bunu ileri sürenler üzerinde spekülatif yayınlar, dezenformasyon yapılıyordu. İHD hedef gösteriliyordu. En ağır hedef gösterildiğimiz, saldırıya uğradığımız, arkadaşlarımızın öldürüldüğü dönemlerdi."
"Bugünkü Şemdinli dosyası kapatılmamalı"
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Kasım 2005'te Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin jandarma astsubaylar tarafından bombalanmasıyla ilgili davayı askeri mahkemeye göndermesini de anımsan Birdal "Bu dosya kapatılmamalı. Üzerine gidilmeli" dedi. (TK)