Hükümetin "sosyal güvenlik reformu"nu protesto eden Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'na (Türkiye Kamu-Sen) bağlı sendikalara üye çalışanlar bu sabah bir saat iş bıraktı ve işe geç gitti.
Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) de aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütlerinin yöneticileri İzmir ve İstanbul'dan yürüyüşlerine başladı.
Bir grup bu sabah İstanbul'dan Kocaeli'ne doğru hareket ederken, diğer grup İzmir'den Balıkesir'e doğru yola çıktı. Yarın iki grup Bursa'da buluşacak ve Eskişehir'deki eylemden sonra 17 Ocak'ta diğer illerden gelen temsilcilerle Meclis önünde basın açıklaması yapılacak.
Çam: Emekçilerin lehine tek bir madde yok
İzmir'de yola çıkmadan yazılı bir basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam "Ülkenin kalkındığını, büyüme rekorları kırıldığını iddia edenlerin çıkardıkları yeni yasalarda nedense emekçilerin lehine tek bir madde bile bulunmuyor" dedi.
"Sosyal güvenlik, gelirin yeniden dağılımı demek. Varlıklı sınıflardan dar gelirli, yoksul kesimlere aktarma yapma amacını taşır. Bu ülkenin tüm zenginliklerini biz yaratıyoruz. Yolsuzluk, suistimaller ve sömürü ortadan kaldırıldığında bu kaynaklar herkese emeklilik ve sağlık hakkını da içeren insanca bir yaşam sunmaya yeterli."
Trenler yarım saat geç kalktı
Kamu-Sen'in eylemi sonucunda Ankara'da banliyö trenleri yarım saat geç hareket etti. Garda konuşan Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, "memurların kazanılmış haklarının geriletildiğini ve maaşların eritildiğini" söyledi.
Basın açıklaması yapan Güzel, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa taslağıyla sağlık hizmetlerinin paralı hale getirileceğini belirtti.
Konfederasyon, İnternet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, sendika yöneticileri "emeklilik maaşlarının düşeceğini; emekli olma koşullarının ağırlaşacağını" belirtti.
Garın yanı sıra Ankara Hastanesi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası ve Halim Şaşmaz İlköğretim Okulu önünde de sendika yöneticileri aynı açıklamayı okudu.
Türk Kamu-Sen üyeleri İstanbul'da da Sirkeci, Büyük Postane önünde basın açıklaması yaptı.
İstanbul İl Temsilcisi Ahmet Kurt, hükümet yasa tasarısındaki olumsuzlukları geri çekene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
"SSGSS geri çekilsin"
Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bekleyen tasarıyla,
- Şu an 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadın ve erkek için 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine çıkarılacak.
- Emekli maaşları yüze 23-33 düşecek. Çalışan emeklilerin maaşları kesilecek.
- Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan herkes sağlık sigortası primi ödeyecek. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.
- Primi ödemeyenler sağlık hizmeti alamayacak.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının geçen yıl çıkardığı SSGSS yasasının uygulaması bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilince önce Temmuz 2007, sonra da Ocak 2008'e ertelendi. (EÜ/TK)