Kocaeli'nde bulunan Pirelli fabrikasında 30 işçi işten çıkarılırken sendika "Kriz bahanesiyle yapılan çıkarmalar karşısında işçilerin en az zararı görmesi için çalışıyoruz ama daha fazlası mümkün değil" dedi.
Lastik-İş Kocaeli Şubesi Mali Sekreteri İsmail Kandaz, bianet'e, işverenin 80 işçiyi çıkartmak için harekete geçtiğini yapılan görüşmeler sonunda bu sayının 30'a indiğini anlattı. Fabrikada önce üretim durduruldu ve işçiler yıllık izne çıkarıldı. Daha sonra işten çıkarma kararın alındı ve işçiler fabrikayı iki gün boyunca işgal etti. Görüşmelerin sonundaysa sayı düştü.
İşten çıkarılanların fabrikadan ayrıldığı sırada yaşadıkları gazetelere yansıdı. İşsiz kalan Engin Uzun 20 yıldır Pirelli'de çalıştığını, 1999 depreminde enkaz altında kaldıklarını, şimdi de "kriz enkazı altında kaldığını" anlattı. İşveren, 30 sendika üyesi işçinin yanı sıra 16 büro çalışanının da işine son verdi.
Krize karşı örgütlü mücadele
Çıkarılan işçilere hukuki destek sunacaklarını söyleyen Kandaz sendika olarak yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu vurgularken, Lastik-İş'in bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün de bu durumu şöyle açıkladı:
"Türkiye kayıt içinde çalışan işçilerin sadece yüzde 8'i örgütlü. Bu durum daha kitlesel ve radikal bir direnişe gitmemizin önünü tıkıyor."
2008'in ikinci yarısında krizin derinleşmeye başlaması ve ekonomik durgunluğun baş göstermesiyle birlikte dünyanın farklı yerlerinde olduğu gibi Türkiye'de de işten çıkarmalar başladı.
Krize karşı emekten yana bir çözüm talep eden uzmanlar ve sendikalar, bu süreçte tek tek direnemeyecek emekçilerin haklarının korunabilmesi için örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de vurguladı.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) dün açıkladığı rapora göre krizin derinleşmeye devam etmesi ve önümüzdeki yıl tüm dünyada en iyi tahminle 18 milyon, en kötü durumdaysa 50 milyon kişinin daha işsiz kalması bekleniyor.
Pirelli Türkiye
1960'da Köseköy'de yapımına başlanan Pirelli lastik fabrikasında Nisan 2008 itibariyle 1 432 kişi çalışıyordu. Emekçilerin 227'si beyaz yakalı 1 205'i mavi yakalıydı. Yüzde sekizi kadın, yüzde 92'siyse erkekti.
Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre Pirelli şu anda lastik pazarında, ciro bakımından dünyanın beşinci büyük firması; "karlılık bakımından ise sektördeki en iyilerden biri".
2005'te, Pirelli Lastiklerinin tüm dünyada yaptığı satışın toplamı 3,63 milyar avroyu (yaklaşık 7,5 milyar TL) bulurken, şirket bir önceki seneye göre yüzde 12 büyümüş kaydetmiş, vergi ve faiz öncesi kazancı 328 milyon avroya ulaşmıştı. (BÇ/EÜ)