Sağlık çalışanlarının meslek ve emek örgütleri, 12 Mart'ta acil servislerin önünde, "acil" eyleme geçiyor.
"Acil servis"e vurgunun nedeni, toplumun şimdilik ücretsiz muayene olabileceği tek yer olması. Örgütler, Kasım 2008'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin acil servislerine 4 milyon 561 bin kişinin, Ocak 2009'daysa 5 milyon 383 bin kişinin başvurduğunu söylüyor. Başvuranların sayısı 822 bin artmış durumda.
12 Mart'ta işe iki saat geç başlanacak, acil tedaviler aksatılmayacak
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), 12 Mart'ta, saat 08:00-10:00 arasında eylemde olacak, işe iki saat geç başlayacak.
Talepler "iş güvencesi, can güvencesi, gelir güvencesi, mesleki bağımsızlık güvencesi ve herkese eşit, ücretsiz sağlık güvencesi"
Ancak çocukların, hamilelerin, diyaliz hastalarının, yoğun bakımdakilerin, durumu cil müdahale gerektirenlerin tedavisi aksatılmayacak.
Örgütlerin ortak basın açıklamasıysa, İstanbul'daki Okmeydanı Hastanesi'nde 09:00'da.
Örgütler, Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) yürürlüğe girmesiyle muayene ücretlerine dört kat zam yapıldığını, yurttaşlara katılım payı adı altında ek ödeme zorunluluğu dayatıldığını, aynı branşta 10 gün süreyle ikinci muayenenin kısıtlandığını anımsatıyor.
Ayrıca Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kamunun sağlık harcamalarını düşürme baskısına, Sağlık Bakanlığı bütçesinde kısıtlama yapıldığına ve kamu hastanelerini "kârlılık" esasına göre çalışmaya zorlayacak yasa değişikliği hazırlığına dikkat çeken sağlık çalışanları, 29 Mart yerel seçimlerinden sonra tablonun çok daha kötüleşeceğini öngörüyor.
Sağlık çalışanlarına avukatların, mimar ve mühendislerin, serbest mali müşavir ve muhasebecilerin örgütlerinin yanı sıra, DİSK, KESK gibi sendikal konfederasyonlar da destek veriyor. Örgütler şöyle diyor:
"Haklarımız ve geleceğimiz için birleşik mücadelenin önemine ve gerekliliğine inanan örgütler olarak, kriz bahanesiyle ümüğümüzün sıkılmasına, işimizin, umutlarımızın ve geleceğimizin elimizden alınmasına, haklarımızın tırpanlanmasına ve faturanın çalışanlara ve yoksul, işsiz toplum kesimlerine çıkartılmasına sessiz kalmayacağız, izin vermeyeceğiz."
Bugün İstanbul Tabip Odası'nda yapılan açıklamaya DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Sarı, SES İstanbul Şubeleri adına Songül Beydilli, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Mustafa Düğencioğlu, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kazım Genç ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen katıldılar.
Eylem çağrısına imza atan örgütler şöyle:
DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu, SES İstanbul Şubeleri, Dev Sağlık-İş, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Barosu, İstanbul TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası. (TK)