Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, işçi ve kamu emekçilerinin hakları ile ilgili taleplerle ilgili düzenledikleri kampanya bünyesinde iki binden fazla sendika üyeleri, insan hakları savunucularının imzaladığı taleplerin yer aldığı kartpostalları T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderdi.
Kartpostalların gönderildiği Galatasaray Postanesi önünde yapılan Elif Sert’in okuduğu basın açıklamasında Türkiye’deki işçi ve kamu emekçilerinin haklarının durumu ve talepler belirtildi. Sert, işçi hakları konusunda kısmi olumlu değişiklikler içeren ve 2010 yılındaki referandumla kabul edilen anayasa değişikliklerine rağmen değişikliklerin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartları ile uyum sağlamamış olmasından endişe duyduklarını belirtti:
“Kasım 2012’de yürürlüğe giren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun, özellikle grev hakkı ve toplu sözleşme hakkına getirdiği düzenlemelerinin, Türkiye’de işçi hakları ile ilgili taleplerimizi hayata geçirmediğini görmekteyiz.
"Türkiye sözleşmelerin gereklerini yerine getirmeli"
Sert, Türkiye’nin ILO’nun temel sözleşmelerinden sendika özgürlüğü ve örgütlenme hakkının korunması ile örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına ilişkin olan 87. ve 98. sözleşmelerini onayladığını belirtti:
“Dolayısıyla işçilerin ve kamu emekçilerinin temel haklarından olan örgütlenme, toplu sözleşme ve grev haklarını güvence altına almakla yükümlü.”
Sert, kartpostallarda yer alan talepleri ise şöyle sıraladı:
* Sendika üyelerinin, işçileri ve kamu emekçilerinin, Türkiye’nin de onaylamış olduğu ILO sözleşmelerinde belirtildiği gibi uluslararası alanda tanınan haklarını kullanabilmeleri;
* Türkiye’deki mevcut yasaların, hem kamu hem de özel sektör çalışanları için örgütlenme, grev ve toplu sözleşme haklarını belirleyen ILO standartları ile uyumlu hale getirilmesi;
* Anayasa ve iç hukukun, kamu sektörü çalışanlarının grev ve toplu sözleşme haklarını kullanabilmelerini sağlayacak şekilde değiştirilmesi. (BK-HK)