Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Ali Gulle ve Dış İlişkiler Sorumlusu Kemal Nami, Başkent Lefkoşa'nın Güney kesiminde yer alan 1 Mayıs kutlamalarına katıldılar. Ali Gulle, Eleftheria (Özgürlük) Meydanı'nda yer alan mitingde kürsüye çıkarak, Kuzey Kıbrıs'taki 41 sivil toplum örgütünün oluşturduğu "Bu Memleket Bizim Platformu"nun ortak mesajını okudu. Son ortak kutlamanın yapıldığı yıl 1 yaşında bir bebek olan Ali Gulle , böylece tam 43 yıl sonra bir "ilk"e imza atmış oldu.
Dev-İş Genel Başkanı Ali Gulle, bianet'in sorularını yanıtladı...
bianet:Güney'deki etkinlik için davet size nasıl ulaştı?
Ali Gulle: Dev-İş olarak Güney Kıbrıs'la sürekli temasımız var. Türk ve Rum sendikalarından oluşan "Tüm Sendikalar Forumu"nun Daimi Komite üyesiyiz. Özellikle Rum tarafındaki Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO) ile çok yakın ilişkilerimiz var. Bu tür etkinliklerde her yıl karşılıklı olarak mesaj teatisinde bulunuyorduk. Bu yıl davet gelince, konuyu "Bu Memleket Bizim Platformu"na götürmeye karar verdik. Oradan çıkan karar, yazılı mesaj göndermek yerine , mitinge bizzat katılıp mesajımızı kendimizin okuması yönünde oldu.
bianet: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye makamlarının bu tür temaslara sıcak bakmadığı, hatta engel olduğu biliniyor. İzin almakta güçlük yaşadınız mı?
Ali Gulle: Sendika olarak bizim bir başka özelliğimiz daha var. Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde çalışmış ve emeklilik, yaşlılık, dulluk hakkı elde etmiş çok sayıda Kıbrıslı Türk bulunuyor. Rum Yönetimi yaklaşık 4 bin Kıbrıslı Türk'e her ay çek gönderiyor. Bunun parasal karşılığı yılda 5 milyon Kıbrıs Lirası'dır. Yani bugünkü rakamlarla yaklaşık 10 trilyon Türk Lirası ... İşte bu konudaki temasları sendikamız Dev-İş ile diğer işçi sendikası Türk-Sen (Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu) yapıyor. Rum Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesi ile resmen ilişkimiz var. Dolayısıyla, biz bu mitinge katılmak için Dışişleri ve Savunma Bakanlığı'na izin başvurusu yaptık ve bu izin verildi.
bianet: Bu, yanlımıyorsam uzun yıllardır ilk kez gerçekleşiyor...
Ali Gulle:Evet, iki toplum son olarak 1958 yılında 1 Mayıs'ı birlikte kutlamıştı. O tarihten bu yana böyle bir birliktelik yaşanmadı. Yalnız 1 Mayıs'ta değil, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve diğer benzeri miting ve eylemlerde her zaman karşılıklı mesaj teatileri yapılır. Ayrıca, sendikaların, siyasi partilerin kongre ve toplantılarına da zaman zaman diğer taraftan katılım olur. Bizden de Güney'e gidilir. Ama mitinge katılım anlamında bu ilk kez oldu.
bianet: Eleftheria Meydanı'nda neler oldu?
Ali Gulle: Güney'de 1 Mayıs kutlamaları her yıl sol çizgideki işçi sendikası PEO tarafından organize edilir ve 5 ayrı ilçede kutlanır. Biz başkent Lefkoşa'dakine gittik. Törene Komünist Partisi AKEL , gençlik örgütü EDON ve kadın örgütü POGO ile Rum Çiftçiler Birliği de aktif biçimde katıldılar. Görkemli, coşkulu bir miting oldu. Canlı müzik eşliğinde şarkılar söylendi. Konuşmacı sayısı ise üç kişiyle sınırlıydı. PEO'nun Genel Sekreteri Bambis Kristi ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ın dışında, üçüncü konuşmacı bendim.
bianet: Kürsüye çıktığınızda meydandaki kitlenin tavrı ne oldu?
Ali Gulle:Gerçekten de çok büyük bir sevgi ve coşku seli vardı. Dakikalarca alkışladılar. Konuşmamı bitirince "Yaşasın Kıbrıslı Türk ve Rum işçilerin kardeşliği" diye slogan attılar. Görülmeye değer bir manzara vardı.
bianet:Konuşmanızda hangi mesajı verdiniz?
Ali Gulle: "Bu Memleket Bizim Platformu" adına hazırlanmış mesajı okudum. Mesajda, "Kıbrıs'ta güven dolu bir geleceğe ulaşabilmenin ancak ve ancak emekçilerin birlikte mücadelesiyle mümkün olacağı"na dikkat çekip, gelecek 1 Mayısları barış içinde kutlama arzumuzu dile getirdik. (NU)