Meclis'te görüşülmeye başlanan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısının geri çekilmesini, sosyal güvenlik ve sağlık sistemindeki sorunları gerçekten çözecek bir tartışma ortamı yaratılmasını isteyen emek ve meslek örgütleri, 1 Nisan'daki eylemle itirazlarını sürdürüyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 1 Nisan'da saat 14:00'te bütün Türkiye'de işyerlerinden çıkıp eyleme katılacaklarını duyurdu. Aynı saatte Meclis'in Dikmen kapısı önünde de eylem var.
6 Nisan'da Kadıköy'de
Bugünkü (28 Mart) basın açıklamasında örgütler adına konuşan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul 6 Nisan'da da İstanbul'da Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu'nun düzenlediği Kadıköy meydanındaki eyleme katılacaklarını, bu yasadan olumsuz etkileneceğini düşünen, itirazı olan herkesi beklediklerini söyledi; yüz binlerce kişinin meydanları doldurmasını istedi.
"Eylemlerin sadece çağrıcısıyız. Herkesle paylaşmaya hazırız. Biz istemezsek bu yasayı geçiremezler. Uygulayamazlar."
Tombul: Her aşamada itirazımızı göstereceğiz
Tasarı Meclis'te dün görüşülmeye başlanmıştı. Tombul, yasa bu haliyle Meclis'ten geçse bile, cumhurbaşkanı onayı ve Anayasa Mahkemesi süreçlerinde de itirazlarını göstereceklerini, herkesin sağlığı güvence altına alınana kadar mücadele edeceklerini bildirdi.
Bu süreç içinde gerek Emek Platformu bileşenleri, gerek başka örgütlerin süreci başka algılıyor olabileceğini, ama Emek Platformu'nun bütün eylemlerini güçlendirerek devam ettireceklerini de ekledi.
"Yasanın özüne karşıyız"
Hükümetin Emek Platformu'yla son görüşmelerin ardından taleplerinin bazılarını gerçekleştirdiğini ama yasanın özünü koruduğunu, tasarıyı IMF görüşmelerinden önce hızla yasalaştırmak istediğini anlatan Tombul itiraz ettikleri noktaları şöyle sıraladı:
- Emeklilik yaşı 65'e çıkarılıyor.
- Emekli aylığı bağlama katsayısında mevcut çalışanların hakları korunuyor, ama gelecek kuşakların emeklilik aylıklarını düşüren hükümler korunuyor.
- Refah payında gelişme hızının yüzde yüzü değil, yüzde 30'u yansıtılıyor.
- Çalışanların yıpranma payı hakkı ellerinden alınıyor.
- Sağlık sistemi piyasalaştırılıyor, katkı payı getiriliyor.
Tombul hükümetin yanlış bilgilendirmesiyle, görüşmelerin ardından sanki bir uzlaşma varmış görüntüsü verildiğini, bunun gerçek olmadığını söyledi.
Sorun var ama böyle çözülmez
Tombul sosyal güvenlik ve sağlık sisteminde sorunların olduğunu ama hükümetin teşhisinin de tedavisinin de yanlış olduğunu söyledikten sonra, asıl çözümün kayıt dışı istihdam sorununu çözerek sistem içindeki sigortalıların sayısını artırmaktan, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmaktan ve herkesin parası olmasa da ihtiyacı olan sağlık hizmetine ulaşabileceği bir sistem kurmaktan geçtiğini ifade etti. (TK/GG)