Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) yöneticileri bugün yaptıkları basın açıklamasıyla 1Mayıs'ı kitlesel olarak Taksim'de kutlayacaklarını söyledi.
Üç sendikanın genel sekreterlerinin Taksim Gezi Parkı'ndaki basın açıklamasına sendika üyelerinden yaklaşık 100 kişilik grup da katıldı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendikalar adına okuduğu ortak açıklamada "Milyonlarca işçiyi temsil eden Türkiye'nin emek örgütleri olarak sosyaladalet, sosyal güvenlik, insanca yaşam ve çalışma hakkı için 1 Mayıs 2008'de omuz omuza olacağız" dedi.
"1 Mayıs'ı emekçilere 12 Eylül 1980 darbesinden sonra en ağır saldırıların olduğu günlerde karşılıyoruz. 1 Mayıs 2008'i AKP hükümetinin özelleştirmede sınır tanımadığı koşullarda" karşıladığımızı belirten Görgün "emek örgütleri olarak sesimizi bu tarihte daha da yükselteceğiz" dedi.
"1 Mayıs'ta özelleştirmeye ve güvencesiz çalışmaya dur diyeceğiz. Gücümüzün farkındayız, omuz omuzayız. Bizler 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" diyen Görgün'ün ardından diğer konfederasyon sözcüleri de söz aldı.
Sendikacılar, sosyal güvenlik reform tasarısına atıfta bulunarak "Hükümet sermayenin bir dediğini iki etmezken emekçilerin kazanılmış hakları tek tek budanıyor" dediler.
Uluslararası Sendikalar Konfederayonu'nun (ITUC) üyesi, küresel sendikal hareketin bir parçası olduklarını hatırlatan sendikacılar, "1 Mayıs 2008'de bizim gündemimiz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasidir" diye ekledi.
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) açıklamaya katılmadı.
Talepler
Sol-sosyalist parti temsilcilerinin aralarında bulunduğu 50 civarında insanın katıldığı açıklamaya TRT'nin muhabir göndermemesi protesto edildi.
Sendika yöneticileri sırayla açıklamalarını yaparken işçiler "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz" sloganı attı.
Açıklamada vurgulanan noktalar kısaca şöyle:
- Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısı 12 Eylül askeri darbesinden bu yana emekçilerin karşılaştıkları en kapsamlı emek karşıtı harekettir.
- Adalet Kalkınma Partisi (AKP) özelleştirmelerle sağlık ve eğitim alanında kamu hizmetlerini adım adım tasfiye ediyor.
- Esnek, güvencesiz çalıştırma yaygınlaşıyor. Kayıt dışı büyüyor. İşçi ölümleri gündemden düşmüyor. İstihdam paketiyle kıdem tazminatı kaldırılıyor.
Emekçiler, 1 Mayıs'ta yeni özgürlükçü ve demokratik bir anayasa,sendikal özgürlüklerin genişletilmesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerini hayata geçirilmesi ve "laik-sosyal hukuk devleti" taleplerini de yükselteceklerini belirtti.
DTP "tüm gücüyle" katılacak
Demokratik Toplum Partisi (DTP) de, 6-7 Nisan'daki Parti Meclisi toplantısında 1 Mayıs kutlamalarına "partinin örgütlü olduğu her yerde tüm gücüyle katılacaklarını" söyledi.
"1 Mayıs İşçi Bayramıemekçilerin emeklerinin sömürülmesine karşı mücadelelerini yükselttikleri,insanca ve eşit yaşam taleplerini gündemleştirdikleri gündür ve resmi tatililan edilmelidir."
1 Mayıs geçen yıl uzun bir aradan sonra ilk defa Taksim'de kutlanmış fakat polis işçileri Taksim meyadanına sokmamak için aşırı güçkullanmıştı. DİSK ve KESK'in çağrısı üzerine düzenlenen mitingde yüzlerce insan gözaltına alınmış, gazeteciler de polis şiddetine maruz kalmıştı.
SSGSS'ye karşı Mart başından bu yana yükselen işçi eylemleri14 Mart'ta Emek Platformu üyesi örgütlerin tüm Türkiye'de iş bırakmasıyla gündeme geldi.
1 Nisan ve 6 Nisan'daki eylemlereyse Hak-İş ve Kamu-Senkatılmadı. Türk-İş Genel Merkezi destek vermezken konfederasyona bağlı 10'dan fazla sendika eylemlere katıldı.
Açıklama sona ererken, Tüm-Haber-Sen üyeleri, bugünkü basın açıklamasını izlemek için muhabir göndermeyen TRT'yi yarın İstanbul Radyosu önünde protesto edeceklerini açıkladılar. (EÜ/GG)
* Fotoğraf: Özgün Çetin