Haberin fotogalerisi için tıklayın.
Emek Sinemasını Yıktırmayalım Platformu tarafından düzenlenen protestoda, Taksim tramvay durağında bir araya gelen binden fazla kişi sinemanın yıkılmaması için gösteri yaptı.
Dünkü (18 Nisan) protestoda "Emek sinemasına dokunma", "Misbah ruhsat verme" yazılı dövizler taşıyan grup daha sonra "Seyirci kalma Emek'e sahip çık", "Emek bizim İstanbul bizim", "İstanbul bizimdir defol sermaye" sloganları eşliğinde Emek sinemasına doğru yürüyüşe geçti.
Aralarında Tuncel Kurtiz, Zafer Algöz ve Güven Kıraç'ın da olduğu birçok sanatçı kortejin önünde yürüdü. Halkın da katılımıyla artan kalabalığa Galatasaray'dan gelen tiyatro grupları da eklendi. Grup, daha sonra tarihi Emek Sineması önüne geldi.
Kurtiz: Emek'e el uzatılmasına izin vermeyeceğiz
Burada bir konuşma yapan Kurtiz, "75 yaşındayım. İstanbul'a geldiğimde şurada yapılan dram tiyatrosunda oyunlar izledim. İstanbul'un bütün değerleri yıkılmak isteniyor. Biz değerlerimize sahip çıkamadık. Bunu üzüntüyle söylüyorum. Bundan sonra değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Bir Ferhan Şensoy, Ses Tiyatrosu'nu kurtarmıştır. Biz Emek Sineması'na, emeğin tarihine el uzatılmasına izin veremeyiz. Vermeyeceğiz" dedi.
Oyuncu Mert Fidan da Platform adına açıklamayı okudu. Açıklamada, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MİM Yapı Limited Şirketinin proje mimarı Fatih Kesgün'ün ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Emek sinemasının "yıkılmayacağını" söyleyerek kamuoyunu yanılttığı savunuldu.
"Emek sinemasını alışveriş merkezinin en üstüne taşımak yıkmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Sokakla ilişiği kesilmiş bir Emek sineması artık Emek sineması değildir" denilen açıklama, şöyle devam etti:
"Bizler kamu olarak bize ait olan bu sinemanın bu sokaktan yürüyerek girmek istiyoruz, yürüyen merdivenlerle, mağazaların arasından sekiz kat çıkarak değil. Kültürel mirası rant amacıyla har vurup harman savurmak, onun yerine yapay, hiçbir duygusu olmayan, kişilikten yoksun binalar dikmek, sonra da İstanbul bir kültür sanat şehridir demek, abesle iştigaldir. Kamuya, kamusal ve toplumsal tarihe ait olana, kamu kuruluşları tarafından bile olsa herhangi bir şirketle ilişki içerisinde bizlerin onayı olmadan yapılan müdahale, işgal, ihanet ve dolandırıcılıktır. Sürecin bütün detaylarının bilgisine kamu olarak sahip olmalıyız. Hangi bilimsel kurullar ve sanatçılar tarafından onaylandığı bilinmeyen bu iğreti ve gerçekdışı projeye tüm gücümüzle karşı çıkıyoruz. Bu inşaatın ruhsatının verilmesine karşı çıkıyoruz."
Beşiktaş Çarşı grubu da "Çarşı Emek'in Yıkılmasına Karşı" yazılı bir afiş açtı. (BT/TK)