Emek örgütleri, yeni kurulan Bakanlar Kurulu'nun kısa sürede gerçekleştirmesi gerekenleri, atması gereken adımları açıkladı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Başkanı Salim Uslu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yeni Bakanlar Kurulu'nun "ev ödevleri"ni bianet'e özetledi.
Talepler, "ekonomik krize" ve "demokrasi krizine" çözüm adımlarından oluşuyor.
Başbakan Erdoğan yeni kabineyi geçen hafta açıklamış, kabinedeki devlet bakanlarının görev dağılımı dün (4 Mayıs) belli olmuştu.
Krize karşı sosyal program
Emek örgütü yetkilileri, ekonomik krizden işsizleri ve yoksulları korumak için "sosyal program" istiyor. Yoksulların eğitim, sağlık, barınma, beslenme gibi temel giderlerindeki vergilerin kaldırılmasını gündeme getiriyor.
İşsizlik sigortası
Her üç örgütün yetkilisi de işsizlik sigortasının süresinin uzatılmasını, işsizlerin bu sigortadan yararlanmasının kolaylaştırılmasını istiyor. HAK-İŞ'ten Uslu, bir tür yoksulluk maaşı ödenebilmesi için ayrı bir "sosyal destek fonu" kurulmasını istiyor.
DİSK Meclis'te bekleyen sendikal yasaların, uluslararası normlara göre düzenlenip bir an önce yasalaşmasını ve herkesin sendika kurma hakkının tanınmasını istiyor.
KESK, kamu çalışanlarının "AİHM kararıyla tescil edilmiş" grev ve toplu sözleşme hakkının tanınması gerektiğini vurguluyor.
HAK-İŞ de, istihdam odaklı bir kalkınma modeli gerektiğinin altını çiziyor.
Yeni anayasa
DİSK ve KESK yetkilileri, Kürt sorununun çözümü için acil adım atılmasını ve demokratik bir anayasa çalışmalarını da gündeme getiriyor. (TK)