Emek örgütleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ona bağlı bazı şirketlerde çalışan işçilerin grev kararını asmak üzere yaptığı gösteride polisin şiddet kullanmasını kınadı ve hükümeti eleştirdi.
Dün Saraçhane'de toplanan Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) üyesi yaklaşık 2 bin işçiye polis biber gazı, tazyikli su ve copla müdahale etmişti.
Daha sonra, belediyenin yüzde 8 zam önerisini kabul etmeyerek altı ay süren görüşmelerin sonunda grev kararını alan sendika adına bir grup işçi belediyeye giderek grev kararını asmıştı. 60 gün içinde gerçekleşebilecek grev kararı yaklaşık 10 bin sendika üyesini ilgilendiriyor. Toplu sözleşme bekleyen işçi sayısıysa 27 bin.
TÜRK-İŞ: İlk değil
Belediye-İş'in bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Yönetim Kurulu "Emniyet güçlerinin son altı-yedi aylık süre içinde sendikaların yapmış olduğu eylemlere karşı gösterdiği benzer tutumun kaynağı kimdir?" diye sordu.
"Gece eksi on derece soğukta Tekel’in özelleştirilmesine karşı çıkan işçilere su sıkan, göz yaşartıcı gaz atan, 1 Mayıs’ta tüm Türkiye’nin kınadığı şiddeti gösteren zihniyet bu gün sendikamızın üyelerine karşı yeniden harekete geçmiştir."
Polisin gösteriyi dağıtmak bir yana tek tek katılımcıları hedef alarak şiddet kullandığını vurgulayan TÜRK-İŞ, gazetecilere de yönelen şiddetin olayın kamuoyunda duyulmasının istenmediğini gösterdiğini belirtti.
DİSK: Polis suç işliyor
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi "İşçi sınıfının temel hak ve özgürlüklerini kullanması engellenemez" dedi.
Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin emek hareketine yönelik "tahammülsüzlüğünü" yakın geçmişte, 1 Mayıs'ta, sosyal güvenlik reformuna ve Tuzla tersanelerindeki ölümlere kaşı protestolar sırasında da gösterdiğini söyledi.
Polisin saldırısını kınayan Çelebi, hükümetin "temel hak ve özgürlükleri güvence altına almak, kolluk güçlerinin de bu özgürlüklerin kullanılabilmesini sağlamakla yükümlü olduğunu" hatırlattı.
KESK: Hükümetin anlayışı ortada
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Emirali Şimşek de "Daha iyi yaşama ve çalışma koşullarından başka hiçbir talebi olmayan emekçilerin en demokratik talebi olan grev kararının işyeri kapısına asılmasına bile tahammül edilememesi, AKP’nin demokrasi anlayışını ve emekçilere yaklaşımını göstermektedir" dedi.
Belediye işçilerine destek veren Şimşek "AKP’nin, emekçilerin örgütlü mücadelesine yönelik düşmanca tavırlarını kınıyoruz" diye ekledi.
Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (PETROL-İŞ), Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ve Yol, Yapı, Altyapı, Bayındırlık, Tapu Ve Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası (YAPI-YOL SEN) da polise kınama ve işçilere destek açıklamaları yaptı.(EÜ/EZÖ)