Türk Tabipleri Birliği (TTB), diğer sağlık meslek örgütleriyle sendikalar yarından (12 Aralık 2007) itibaren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na (SSGSS) ve sağlıkta piyasalaşmaya karşı eylemlerine başlıyor.
Öncelikle yarın TBMM de dahil olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında basın açıklamaları yapacak olan örgütler, daha sonra da ortak tavır üzerinde uzlaşıp itirazlarını sürdürecekler.
bianet'in görüştüğü TTB Başkanı Gençay Gürsoy hükümetin uygulamada olmasa bile yasalaştırmada çabuk hareket edeceğini, bu nedenle itirazlarını daha aktif ve örgütlü bir şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.
"İtirazımız sağlığın piyasalaştırılmasına"
Gürsoy sosyal güvenlik sorunlarıyla ilgili tartışmaların Türkiye'nin "sıcak gündemi" nedeniyle uzun süredir kamuoyuna fazla yansımadığını ve yasanın yürürlüğe gireceği tarih yaklaştıkça gündeme geldiğini söyledi. Bu nedenle TTB ve diğer örgütlerin konuyu kamuoyuna getirme çabasının önemine değindi ve "Meclis danışma kollarında da görüşlerimizi bildirdik. Özetle itirazlarımız sağlık alanının piyasalaştırılması çevresinde" dedi.
Tartışmaları hükümet ve siyasi çevrelerin yasa değişikliklerine sosyal güvenlik sisteminin 'açık vermesi' etrafında örmeye çalıştıklarını aktaran Gürsoy' a göre adı "açık" ya da "kara delik" -ne olursa olsun- sonuçta bu durum sosyal devletin sosyal devlet olma gerekliklerini yerine getirememesinin sonucu.
Bunun da nedeni yoğun piyasalaşma ve çok uluslu serbest ekonomi politikasının izleniyor olması; ki bu durum kara deliğin kapanmasını mümkün kılmıyor.
Batı da çözümsüz ancak tartışmalar çözüme yönelik
Gürsoy "Dünyadaki örnekleri de bunu gösteriyor. Sağlığa bizden çok fazla kaynak aktaran ülkelerde de sorun çözülmüyor. Kapitalist sistemlerde bile artık toplumsal faydaya yönelik çabalar gözlemlenirken Türkiye'de çözümün tartışılması bir kenara, sorun yasalaştırılıyor" dedi.
SSGSS'ye karşı bu çelişkileri ifade etmeye çalıştıklarını söyleyen TTB Başkanı, 22 Temmuz seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) başarısıyla SSGSS arasındaki ilişkiyi şöyle yorumluyor:
"Çünkü henüz sağlıkta kriz yaşanmadı. Harcamaları artırarak tedavi edici hekimliğe yöneldiler. Ama bu durum uzun vadede toplumsal anlamda iyileşmeyi sağlayamaz."
TTB ve diğer örgütlerin birlikte hareket etmelerinin önemini vurgulayan Gürsoy, "Sorunu özellikle yoksul kesimlere anlatmaya çalıştık. Tepkileri ortaklaştırmaya çalışıyoruz. Ortak eylem koşullarını tartışıyoruz" dedi.
Gürsoy'a göre hükümet hızla yasayı meclisten geçirme niyetinde: Uygulamada zamana ihtiyaç olsa da yasalaşmada çabuk hareket edeceklerdir.
Gürsoy o günlerde TTB ve diğer sağlık meslek odalarının sendikaların konuyu eylemlerle duyurup itiraz edeceklerini söyledi. (EZÖ/TK)