İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Türkel Minibaş, "Ulusal Eğitime Destek" kampanyası çerçevesinde bir proje hazırladı. "Eğitim Sistemi Dışında Kalan Kadınların İstihdama Yönlendirilmesi"başlıklı projesinde, eğitimin önemine değinen Minibaş şunları söyledi:
"Emek, kadın ya da erkek, nitelikli olmalıdır. Ucuz görülen kadın emeği tanımı da değiştirdi. Eğitim ve sağlıklı yaşama, tüm bireylerin, ayrıcalıksız hakkıdır. Ama emek ucuz olunca, bu hakların kullanımı da el değiştiriyor".
Minibaş, "Özgürlükleri kullanma yetkisi, içinde yaşanılan toplumun gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olarak değişir ama, bu ülkelerin gelişmişlik düzeyini açıklamaz" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Türkel Minibaş, Önemli olanın, kadın ve erkek cinsiyetleri arasında özgürlüklerin kullanılma biçimi olduğuna da değindi.
Kadın istihdamında en büyük sorunun eğitimsizlik olduğuna işaret eden Minibaş, bu sorunu rakamlarla özelleştirdi:
"Türkiye her 100 kadından 19.4'ü, 36 milyon kadınınsa 4 milyon 625'i eğitimli. Her 100 erkeğinse 6,1 okuma yazma bilmiyor."
Son yıllarda düzenlenen okuma yazma kurslarına katılan 30 bin 784 okumaz yazmazın, 386 bin 695'nin kadın, 216 bin 324'ünün ise erkek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Minibaş'ın, kadınların eğitim sorununa karşı üç önerisi var:
*Kadınlar okuma yazma kurslarına katılmalı
*Kadınlara beceri kazandırılmalı,
*Sosyal, ekonomik ve kültürel bakımdan donatılmalı.(AD)