Hürriyet gazetesinin bünyesinde çalışan bir grup gazetecinin işine evlere yapılan tebligat yoluyla son verilmesinin ardından meslek örgütleri duruma tepki gösterdi.
TIKLAYIN - Hürriyet'te Eve Tebligatla İşten Çıkartmalar
Önderoğlu: Yayın kuruluşlarını yoksullaştırıldı
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu, “Gazetecilik kapı dışarı edildi” dedi:
"Demirören Grubu Doğan Medya’ya hakim olduğundan beri, ekonomiyle alakası olmayan, tümüyle yayın çizgilerini iktidara beğendirmenin derdinde, yayın kuruluşlarını editoryal olarak kasıtlı olarak yoksullaştırdı. Son süreç de, deneyimli olup uzun yıllar gazeteciliğe emek veren isimleri işlerinden etmeye kadar vardı. Ne yazık ki, iktidarın güdümüne giren medyada editoryal bağımsızlık ve özlük haklarından yoksun bir sektörde gazetecilik böylece kapı dışarı edildi."
Eren: İnsanlarla yüzleşmiyorlar
DİSK Basın-İş Başkanı Genel Başkanı Faruk Eren işten çıkarma olayların medya sektöründe çok sık yaşandığını fakat böylesi bir durumun ilk kez yaşandığını dile getirdi:
“İşten çıkarmalar bizim sektörde çok sık yaşanıyor. Bu kadar sık yaşanmasının nedeni de örgütsüzlük. Gazeteciler ne yazık ki sendikalı değiller. Gazeteciler örgütlenmedikçe, sendikalaşmadıkça bu tür olayları yaşamaya devam edeceğiz.
“Daha önce değişik şekillerde ve birçok kez bir insan onurunu çiğneyen işten atma türleri gördük. Buna bir yenisini daha eklediler. Hürriyet yaşanan işten çıkartmalar emeğe saygısızlığın en çarpıcı örneği. Artık işten çıkardıkları insanlarla yüzleşemiyorlar bile. Haber alma ve verme hakkına sahip çıkmak için herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.”
Olcayto: Yanlarındayız
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tuncay Olcayto ise gazetenin su almaya başladığını belirterek batma aşamasına geldiğini söyledi:
"Yıllardır Babıali'nin "Amiral Gemisi" diye bilinen Hürriyet Gazetesi iktidarın güdümüne girdiğinden beri su almaya başlamıştır.
Önceki gün gazetede gerçekleştirilen işten çıkarmalardan geminin batma aşamasına geldiğini gözlemliyoruz. Üstelik gazetenin Genel Yayın Müdürü'nün ve Sorumlu Editörlerin haberi olmaksızın, onayları alınmadan mesleğe uzun yıllar emek vermiş değerli gazetecilerin evlerine "tebliğ" ile işten çıkarılma eylemine ilk kez tanık oluyoruz.
"Uzun yıllar bu mesleğe emek vermiş bir gazeteci olarak çok üzüldüm. Her biri ayrı bir değer olan gazeteci arkadaşlarımızın giderek büyüyen işsizler ordusuna katılması yalnız kendileri açısından değil Hürriyet okurları açısından da büyük bir üzüntü kaynağıdır. Medyayı ve gazeteciliği denetim altına alacağız diye uğraş veren iktidarın hem kendi basın tarihimizi hem de yurt dışındaki gazeteciliğin gelişimini yeniden izlemeleri ve okumaları gerektiğini düşünüyorum. Gazetecilik her türlü baskıya karşı hep ayakta kalmıştır. Ama gazetecilere bu zulmü reva görenler basın tarihinden ya silinmişler ya da geriye anımsanması bile istenmeyen kötü izler bırakmışlardır. Her zaman olduğu gibi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti halkın haber alma hakkına sahip çıkan, emek veren meslektaşlarımızın yanında olacaktır." (HA)