Fotoğraf: AA - Arşiv
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu açıkladı.
Kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle bazı ülkeler AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.
Tartışmalara ilişkin bilimsel değerlendirme sonuçlarını açıklayan EMA, aşının güvenli ve etkili olduğunu belirtti.
Direktör Cooke: Pıhtılaşma riskini göz ardı etmiyoruz
EMA Direktörü Emer Cooke, EMA'nin bilimsel komitesinin incelemesinde aşının genel olarak kanda pıhtılaşma riskini artırdığına yönelik bulgu elde edilmediğini bildirdi.
İncelemeler sırasında az sayıda nadir ve beklenmedik ciddi pıhtılaşma vakalarına rastladıklarını aktaran Cooke, günler süren değerlendirmenin ardından bu vakalarla aşı arasında bir bağ bulunması ihtimalini göz ardı etmediklerini, bu olası risklerin ürünle ilgili bilgiler arasında eklenmesini istediklerini söyledi.
AstraZeneca aşısı yapılan AB ülkelerindeki 7 milyon ve İngiltere'deki 11 milyon kişiyi yakından izleyerek ek incelemeler yapacaklarını duyuran Cooke, şöyle devam etti:
"Gördüğümüz bu durumun beklenmedik bir şey olmadığını vurgulamak istiyorum. Milyonlarca kişiyi aşılarsanız nadir ve ciddi olayların aşılamadan hemen sonra meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bizim görevimiz bunları tespit etmek ve aşıyla mı ilgili yoksa aşılamadan sonra tesadüfen mi meydana geldiğini belirlemek.
“Halktan aşılara şüpheyle yaklaşmamasını istiyoruz. Ben olsam hemen yarın aşı olurdum."
DSÖ: Faydası riskinden fazla
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, AstraZeneca aşısının faydalarının risklerinden fazla olduğunu belirterek, "Hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir" dedi.
Kluge, üst üste üç hafta boyunca Covid-19 vakalarının Orta Avrupa, Balkanlar ve Baltık ülkelerinde artışa geçtiği uyarısında bulundu.
AstraZeneca: 17 milyonda 15 tıkanıklık, 22 emboli
AstraZeneca firmasından hafta başında yapılan açıklamada, aşılanan 17 milyon kişiden 15’inde derin damar tıkanıklığı, 22’sinde akciğer embolisi görüldüğü belirtmişti.
Bu sayıların, "aşı olmamış bu büyüklükte bir nüfusta normal koşullarda ortaya çıkması beklenen vakalardan çok daha düşük olduğunu" savunan AstraZeneca, ayrıca "diğer Covid-19 aşılarının uygulandığı insanlarda görülen vakalarla aynı düzeyde olduğunu" ifade etmişti.
AstraZeneca Sağlık Sorumlusu Ann Taylor "Salgının doğası, tek tek vakaların dikkatleri üzerine toplamasına yol açtı. Biz kamu sağlığını gözetmek amacıyla, aşılama sürecinde ortaya çıkan sorunları bildirme konusunda, lisans almış ilaçlar için yürütülen standart uygulamanın çok üzerinde bir titizlik gösteriyoruz" demişti.
Ülkelerde kullanımı
AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısı, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu iddiasıyla aralarında Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Norveç, İzlanda, Danimarka, Hollanda, Bulgaristan, Tayland ve İrlanda'nın bulunduğu ülkeler, aşının uygulanmasını geçici bir süreyle askıya aldı.
Avusturya’da AstraZeneca aşısı olan bir kişinin 10 gün sonra kan pıhtısı oluşumu nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından aşıyla ilgili geçen haftadan itibaren tartışmalar başlamıştı.
Şüpheler
Aşının kanda pıhtılaşmaya yol açıp, derin damar tıkanıklığı olarak da bilinen ven trombozunu ve akciğer embolisini tetikliyor olabileceğinden endişe ediliyor.
Pıhtıların en çok bacakta damarların tıkanmasına yol açarak kan dolaşımını engelleyip, sorunlara yol açabildiği belirtiliyor. (EKN)