* Fotoğraf: Elon Musk Twitter hesabı (Video ekran görüntüsü)
İş insanı Elon Musk, ABD basınına yansıyan haberlere göre, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ı satın alma işlemlerini tamamladı.
The New York Times gazetesi, "durumla ilgili bilgisi olan üç kişiye" dayandırdığı haberinde, Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldığını, aralarında şirketin CEO'su Parag Agrawal ve CFO'su Ned Segal da olmak üzere en az dört üst düzey yöneticiyi kovduğunu yazdı.
Satın almanın tamamlandığı ile ilgili haberler basına yansırken Elon Musk da Twitter hesabındaki biyografisini "Chief Twit" (Baş Twit) olarak değiştirdi.
Dün de elindeki lavabo ile Twitter ofisine girerken bir videosunu paylaşarak bir kelime oyunu ile "Biraz durup düşün de ne olduğunu içine sindir / O lavabonun içeri girmesine izin ver" mesajı paylaşan Musk, bu sefer de Twitter hesabından "the bird is freed" yazdı: "Kuş, özgür kaldı."
the bird is freed
— Elon Musk (@elonmusk) October 28, 2022
Musk'ın Twitter'ı almasıyla ilgili The New York Times'a konuşan California Irvine Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. David Kaye, bu durumun "gerçek hayatta bazı sonuçları olabileceğini" kaydetti.
Kaye, "Dünya liderleri, bu alana sahip olduklarını ve buranın denetlenmediğini gördükleri ölçüde ne kadar ileri gidebileceklerini test edebilir" dedi.
Twitter'ın "muhafazakar düşünceyi sansürlediğini" savunan Cumhuriyetçi Partililer de Musk'ın Twitter'ı satın almasını memnuniyetle karşıladı.
Musk, Mayıs 2022'de yaptığı bir açıklamada, ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik kalıcı yasağı kaldıracağını açıklamıştı.
2020 yılındaki Başkanlık seçimi sonuçlarını kabul etmeyen Trump, kendisini destekleyenlerin 6 Ocak 2021'de ABD Kongresine baskın yaptığı sırada paylaştığı mesajlar sebebiyle Twitter'dan kalıcı olarak men edilmiş, bir süre sonra "Truth Social" isimli kendi sosyal medya platformunu kurmuştu.
Ne olmuştu?
Daha önce Twitter'da yüzde 9,2'lik hisse satın alan iş insanı ve girişimci Elon Musk, 14 Nisan 2022'de Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı bildirimde, Twitter'ın tamamı için hisse başına 54,2 dolarlık teklifte bulunmuştu.
Twitter'dan 25 Nisan'da yapılan açıklamada da şirketin Musk'a satılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı bildirilmişti.
Musk ise 13 Mayıs'ta Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın alma anlaşmasının geçici olarak askıya alındığını duyurmuştu.Musk, anlaşmanın askıya alınma nedenine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "spam ve sahte hesapların, toplam kullanıcıların yüzde 5'inden azını oluşturmasına yönelik hesaplamaların detaylarının beklendiğini" yazmıştı.
Elon Musk, 8 Temmuz'da ise birden çok hükmünün ihlalini gerekçe göstererek Twitter'ı satın alma anlaşmasını feshettiğini bildirmişti. Musk'ın avukatları, SEC'e yapılan bildirimde, Twitter'ın, şirketin iş performansı için önemli olan platformdaki sahte veya spam hesaplarla ilgili birden fazla bilgi talebine yanıt vermediğini veya yanıtlamayı reddettiğini belirtmişlerdi.
Twitter ise anlaşmayı feshettiği için Musk'a dava açmıştı.
Ancak Musk, Ekim ayı başında, davalı olduğu sosyal medya şirketi Twitter'a 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasının tamamlanması için mektup göndererek, ilk fiyattan yeniden teklif vermişti.
Twitter'ın Musk'a karşı açtığı davayı gören yargıç, satın alma anlaşmasının 28 Ekim'e kadar tamamlanması için davanın durdurulmasına karar vermişti. (SD)