*Görsel: NASA.
Space X şirketine ait bir kapsül tarafından uzay istasyonuna gönderilecek marijuana'nın Mart 2020'de hedefine ulaşması bekleniyor.
Planın lojistiğini Musk sağlıyor ancak esas fikir tarım teknolojisi konusunda uzmanlaşan Front Range Biosciences şirketine ait.
Şirket kısa süre önce uzaya kenevir örnekleri göndereceğini ve orada bir süre bekleyen kenevirden farklı tür hatta mutant bir marijuana türü çıkarabilmeyi hedefliyor.
Kenevir örneklerinin istasyonda 30 gün kalması bekleniyor. Ardından örnekler dünyaya geri gönderilecek.
Mutasyon olasılığı incelenecek
Örnekler döndüğünde uzay radyasyonu ve mikro-yerçekiminin kenevirin gen ekspresyonu üzerindeki etkisinin ne olduğu incelenecek.
Front Range şirketinin CEO'su Jonathan Vaught, "Örneklerin uzayda mutasyon geçirebileceği teorisini destekleyecek bilimsel veriler toplayacağız" dedi ve ekledi:
"Bu, gerçekleşecek mutasyonların dünyada döndüğünde de etkisini sürdürüp sürdürmeyeceğini öğrenmek için bir fırsat."
Kenevir, esrarın endüstriyel amaçlarla da kullanılan bir türü.
Rafine edilip çok sayıda üründe hatta kağıt, giyim ve hayvan gıdası sektörlerinde kullanılabiliyor.
Elon Musk, daha önce California'da yasal olduğu için Los Angeles'ta komedyen Joe Rogan'ın podcast yayınında marijuana içerken görüntülenmişti.
Dünyada marijuananın yasal olduğu ülkeler
Birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde marijuana kullanımı yasadışı olsa bile kişisel kullanım hoş görülüyor.
Marijuananın yasal ya da kısmen yasal sayıldığı ülkeler şöyle;
- Çekya: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak ve 2013’ten itibaren tıbbi vakalarda kullanılması yasal.
- Hollanda: Hollanda'da legal marijuana satışı lisanslı '"coffee shop" aracılığı ile günde 5 gram limiti ve 18 yaş üzerine kimlik gösterme koşuluyla gerçekleşiyor.
- Ekvador: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak yasal.
- Jamaika: Kullanmak (25 Şubat 2015) itibariyle serbest bırakıldı.
- Kolombiya: Kişisel kullanım için 22 grama kadar taşımak yasal fakat satışı yasa dışı.
- Kuzey Kore: Kuzey Kore’de marijuana kullanmak, satmak, yetiştirmek ve nakletmek üzerinde bir yasak bulunmuyor.
- Peru: Kişisel kullanım için 8 grama kadar taşımak yasal.
- Uruguay: Uruguay, marijuana üretiminden satışına ve tüketimine uzanan zinciri tamamen yasallaştıran ilk ülke olmuştu. Daha yürürlüğe girmeyen yasaya göre, marijuana satın almak ya da yetiştirmek isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve resmi mercilere başvuru yapması şart koşuluyor.
- Kanada: Kanada'da, esrarın keyif amaçlı kullanılması, 2018 yılında, Senato'da 29 oya karşı 52 oyla yasallaştırılmıştır. Yasa, esrarın ne şekilde yetiştirileceğini, dağıtılacağını ve satılacağını düzenliyor. Kullanıcıların kamusal alanlarda esrar içip içemeyeceğine eyalet yönetimleri karar verecek.
- Meksika: Latin Amerika ülkesi Meksika'da yeni hükümet esrarın tıbbi ve keyfi amaçlı kullanılmasına izin verecek yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.
- ABD'de üç eyalette: ABD'nin California, Nevada ve Massachusetts eyaletleri 2016'da keyif için esrar kullanılmasının yasallaştırılması yönünde karar verdi.
- Lüksemburg hazırlanıyor: Lüksemburg, keyif amaçlı esrar üretimi ve kullanımını yasallaştıran ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor. İki sene içinde hayata geçirilmesi planlanan tasarıya göre, 18 yaşını geçen herkes yasal olarak keyif amaçlı esrar satın alabilecek
Marijuana nasıl yasadışı hale geldi?
Her devletin kendi yönetmeliği olmasıyla birlikte marijuana kullanımının uluslararası düzeyde kontrol altına alınması 1915 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Çin, Honduras ve Norveç arasında imzalanan Uluslararası Afyon Sözleşmesi ile başladı.
1919 yılında Versay Anlaşmasına dahil edilen düzenleme ile birlikte uluslararası alanda yürürlüğe girmiş oldu.
Uluslararası Uzay İstasyonu hakkındaInternational Space Station (ISS), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydu. İlk kısmı 1998 yılında fırlatılan istasyon, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezi. Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir proje, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı. İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlendi. |
(PT)
*Çeviri ve derleme: bianet.