Tesla, Twitter ve SpaceX CEO'su Elon Musk, Cuma günü yaptığı açıklamada reklamverenlerin sosyal medya platformuna harcamalarını duraklatması nedeniyle Twitter'ın "gelirde büyük bir düşüş" yaşadığını söyledi. Musk, bu konuda bir sayı vermedi. Ancak, bir tvitinde suçu "suçu "reklamverenlere baskı yapan aktivist gruplar"a yükledi.
Twitter has had a massive drop in revenue, due to activist groups pressuring advertisers, even though nothing has changed with content moderation and we did everything we could to appease the activists.
— Elon Musk (@elonmusk) November 4, 2022
Extremely messed up! They’re trying to destroy free speech in America.
Bu arada General Mills, Audi ve General Motors'un da aralarında bulunduğu büyük şirketler, Musk'ın mülkiyeti altında işlerin nasıl değişeceğini görmek için Twitter'daki reklam harcamalarını geçici olarak durduracaklarını söylediler. Ancak, reklam analizi platformu MediaRadar'a göre, Twitter'ın reklam geliri, Musk'ın devralma işlemleri tamamlanmadan ve sivil toplum kuruluşları markalara baskı yapmaya başlamadan önce düşüşe geçmişti.
Musk, açıklamasında "Operasyonlarımızda hiçbir değişiklik yapmadık" dedi. "Ve onları yatıştırmak için elimizden gelenin en iyisini yaptık ve hiçbir şey işe yaramıyor. Dolayısıyla bu büyük bir endişe kaynağı. Ve bence bu açıkçası Birinci Değişiklik'e [ABD Anayasasında ifade özgürlüğünü güvenceye alan değişkilik] yönelik bir saldırı.
Musk, reklam verenlerin geri çekilmesinden şirketin ne kadar gelir kaybettiğini veya bu kaybı aktivist grupların baskısına nasıl bağlayabildiğini belirtmedi.
Musk, Cuma günü Baron Yatırım Konferansı'ndaki bir röportajda görüşlerini yineledi.
Arka plan
Twitter, 28 Ekim'de görevi devraldığından beri çalışanlarının yaklaşık yüzde 50'sini işten çıkardı veya işten el çektirdi.
Elon Musk, Twitter satış anlaşmasının bir parçası olarak yönetim kurulunun feshedilmesiyle Twitter'da malsahibi olmuştu. Durumun kalıcı olup olmayacağı belirsiz olsa da halen Elon Musk Twitter'ın sahibi, yönetmeni ve "Baş Tvit" olarak sosyal medya platformunda çalışanları işe almak, işten çıkarmak ve yerlerini değiştirmek açısından mutlak yetki sahibi.
Son günlerde, bazı şirketler, Musk'ın mülkiyeti altında işlerin nasıl değişeceğini görmek için Twitter'daki reklam harcamalarını geçici olarak durduracaklarını söyledi. Tesla'nın rakipleri General Motors ve Audi ile gıda devi General Mills, Twitter harcamalarını durduran şirketler arasında yer alıyor. Reklam devi IPG, müşterilere Twitter medya planlarını geçici olarak duraklatmalarını tavsiye etti, ancak kaç müşterinin IPG ajanslarının tavsiyesini aldığı belli değil.
Twitter, Perşembe akşamı çalışanlarına, personeli işten çıkarmaya başlayacağını bildirdi. Twitter'ın içerik denetleme ekibinin bu postada işten çıkarılacaklar arasında olması bekleniyor,
Ayrıca, Twitter'ın reklam performansı, satış performansı ve spamla ilgili raporlama ve ölçümleri değerlendiren küresel pazarlama ekibinde de hatırı sayılır tensikata gidildiği haber veriliyor.
Hafta başında kendisine "Baş Tvit" payesi veren Musk, platforma ilişkin nefret söylemi ve seçimle ilgili yanlış bilgilerle ilgili kaygıları değerlendirmek için bir grup sivil toplum örgütü lideriyle bir araya geldi.
Musk'ın ipleri ele geçirmesinden bu yana, Twitter çevrimiçi troller ve fanatiklerin saldırısı altında ve platformda nefret söylemi arttı. Musk ayrıca, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kocası Paul Pelosi'nin evinde uğradığı saldırıya ilişkin olarak asılsız ve LGBTQ karşıtı bir komplo teorisini tvitleyip ardından silmek zorunda kaldı.
Salı günü Musk ile bir saat süren zoom görüşmesinde temsil edilen kuruluşlardan bazıları, başta gelen ilk 20 Twitter reklamverenine hitaben Musk'ın şirketin güvenlik standartlarını ve topluluk kurallarını uygulayamaması durumunda reklam harcamalarını askıya almaları çağrısında bulunan bir ortak açık mektup imzaladılar.
Reklam analizi platformu MediaRadar'a göre Musk'ın son zamanlarda gelir düşüşü iddialarına rağmen, Twitter'ın reklam harcamaları, şirketin devralınması tamamlanmadan ve sivil toplum kuruluşları markalara baskı yapmaya başlamadan önce de, düşüşteydi.
MediaRadar'ın verilerine göre, Twitter'a reklamverenlerin sayısı düşmeye başlamadan önce, Musk'ın Twitter'ı satın alma planının açıklandığı, Nisan ve Mayıs ayları arasında arttı. Ancak platformdaki ortalama reklamveren sayısı Mayıs'ta 3 bin 900 iken Ağustos'ta 2 bin 300'e düşmüştü.
(AEK)