KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), 10 Haziran'da Ankara Elmadağ'daki Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda yaşanan patlamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Hayatını kaybeden beş işçinin ailelerine ve mesai arkadaşlarına başsağlığı dileklerini ileten ESM Merkez Yürütme Kurulu, "Bu katliamların önüne geçmenin tek yolu etkin soruşturma yapılması, en alttan en üste tüm sorumluların adil yargılandığı ve caydırıcı cezaların verilmesi ile mümkündür" dedi.
TIKLAYIN - MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama: 5 işçi öldü
Özelleştirmelerin sonucu
"MKE'de yaşanan patlama da dâhil olmak üzere KESK/ESM olarak özelleştirmelere karşı duruşumuzun haklılığı ne yazık ki bir kez daha ispatlanmıştır" denilen açıklamada, MKE'nin anonim şirkete dönüştürülmesi sürecine dair şu ifadeler kullanıldı:
"Kurumda liyakate önem vermeden, tamamen yandaşlığa göre personel seçilmesi, çalışma alanının esnekleştirilerek iş güvencesinin tamamen keyfiyete bırakılması üzerine yetişmiş, deneyimli ve tecrübeli personelin büyük bir çoğunluğu kurumdan ayrılmak zorunda kalmıştır.
Tamamen piyasacı bir anlayışla ve kârı merkeze koyan bir çalışma ortamı düzenlenmiştir.
Yine anonim şirkete dönüşümle birlikte birçok iş alt yüklenicilere verilmiş ve yine özel firmalarla imzalanan gizli sözleşmelerle kurum personeli, makine parkı, araziler, yılların birikimi, teknik veri paketleri, patent ve lisanslar ücretsiz olarak özel firmaların kullanımına açmıştır.
Bu da yetmemiş sözleşmelerde her zamanki gibi alım garantileri verilmiştir. Böylece iş yoğunluğu özel firmalar lehine ayrıca artırılmıştır."
"Fabrika tarihinde ilk kez bu alanda patlama oldu"
KESK/ESM, patlamaya ilişkin elde ettikleri bilgileri de paylaştı:
- Ne yazık ki hayatını kaybeden 5 işçinin 4 tanesi çok yeni personeldir. İş yoğunluğuna göre birimler arasında sık sık rotasyon uygulandığı, dolayısı ile deneyim, tecrübe, teknik bilgi ve donanım gerektiren işte, personelin yeni olması ve sık rotasyona tabi tutulması nedeni ile ciddi bir güvenlik zafiyeti meydana gelmiştir.
- MKE'nin anonim şirkete dönüşüm sürecinde deneyimli işçilerin askeri fabrikalara gönderildiği, fabrikada işçi sayısının azaltıldığı dolayısı hem deneyimsiz personel eliyle üretimin gerçekleştirildiği hem de iş yoğunluğunun artırıldığı değerlendirilmektedir.
- MKE'nin anonim şirkete dönüştürülmeden önce fabrikaların bünyesinde yer alan İSİG birimleri tarafından denetim ve kontroller gerçekleştirilerek yine tedbirler bu birimler tarafından gerçekleştirilmekteydi. Böylece yapılan işin detaylarını, riskini ve çalışma koşullarını yani fabrika ile ilgili her detaya hâkim olan personelin yaptığı iş özel bir firmaya taşere edilmiş durumdadır.
- Patlama, dinamit hamuru hazırlanan bölümde meydana gelmiş ve fabrika tarihinde ilk kez bu alanda patlama olmuştur. Bu da bize şunu göstermektedir ki İSİG en ufak bir ihmali kaldıramaz. Özellikle işin her aşamasında patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı malzeme ile çalışılan işletmelerde Kurum içi denetimlerin standart ve tecrübeli personel eliyle yapılması önem arz etmektedir.
- Fabrikanın kurulumunu gerçekleştiren firma tarafından fabrika bünyesinde düzenli olarak yapılan tezgâh ve makine kontrollerinin bir süredir yaptırılmadığı iddia edilmektedir.
KESK/ESM, İSİG'e ilişkin yeniden düzenleme yapılması ve denetleme yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar ve meslek odalarından oluşan her yönden bağımsız bir enstitüye verilmesi çağrısında bulundu.
(VC)