Polis ihtiyaç duyduğu durumlarda elektroşok silahı kullanabilecek.
Haberlere göre, silah hiçbir şekilde toplumsal olaylarda kullanılmayacak. Sadece asayiş polisi tarafından "dur" ihtarına uymayıp kaçan kişilerle, elinde silah veya bıçak bulunan zanlıları hedef alacak.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bu silahın insan sağlığı için çok riskli olduğunu belirterek Türkiye’de bunun sadece asayişte kullanılacağının da hiç inandırıcı olmadığını belirtti.
"Elektrik akımı ölüme yol açabilir"
“Vücutta elektrik akımının ölüme yol açma riski yüksek. Nereye isabet ettiği önemli, akımın izlediği yol önemli. Kalbe zarar verebilir, ani kasılmalara, solunum yetersizliğine neden olabilir. İnsanlarda varolan hastalığı tetikleyebilir. Kasılmalarla birlikte kontrolsüz bir şekilde yere düşünce çeşitli yaralanmalara, hatta kafa travması ile ölüme neden olabilir.
"Türkiye'de Güvenlik endişesi insanı yok sayan, insanı korumaktansa onu tümüyle sınırlamak ve yok etmek üzerine kurulu bir kavram. Bu endişenin gerçek dışılığını son birkaç ayda herkes gördü. Kolluk olmadığında her yer çok daha güvenli. Türkiye’de bu silahın kullanımının sadece asayişle sınırlandırılacağı hiç inandırıcı değil. Çünkü biz gaz bombasının nasıl ateşli silah gibi kullandığını görüyoruz. İnsanlar kör oldu, öldürüldü. Bu silahla da polis sayısız ölüme yol açacak.”
"Elektrik işkencesi sokağa inecek"
TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da bu silahın kullanılmasının kesinlikle insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.
“Elektroşok silah kullanımı, bu ülkede yüzbinlerce insanın yaygın olarak maruz kaldığı elektrik işkencesinin doğrudan sokağa inmesidir. Türkiye’de özellikle 2005’ten sonraki yasal düzenlemelerle özel olarak da 2007’deki Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu'ndaki değşiklliklerle güvenlik güçleri, insanları doğrudan da öldürme yetkisini de içerecek olağanüstü sınırsız şekilde yetkilerle donatıldı.
"Yine son süreçte güvenlik güçlerinin insanların ölmesine yol açan yaygın şiddet uygulamalarına tanık olduk. Üstelik siyasi iktidarın, sorumluları koruyan tutumlarını görmekteyiz. Bu yüzden öncelikle siyasi iktidarın bu zihniyeti son bulmalı. Ne yazık ki bunun yerine bu şiddeti ‘teknolojik’ bir takım araçlara daha da karmaşık bir hale getirmeyi anlamak ve kabul etmek mümkün değil.”
500 kişi hayatını kaybetti
Elketroşok silahı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Birleşik Krallık dahil 126 ülkede kullanılıyor.
Uluslararası Af Örgütü ve birçok insan hakları örgütü, bu silahın acımasız ve kötü kullanıma açık olduğunu belirterek ölümlere neden olduğunu ifade ediyor.
Yine Af Örgütü'nün 2008 raporuna göre, ABD'de bu silah nedeniyle 2001-2008 arasında 334 kişi Kanada'da ise 25 kişi hayatını kaybetti. 2012'de bu sayı 500'ü buldu. Ölenlerin yüzde 90'ı silahsızdı.
Son olarak bir ay önce Maimi sahilinde 18 yaşında Mc Donalds'a graffiti yapan Hernandez-Llach bu silahla vurulduktan bir saat sonra hayatını kaybetti. Yine 2007'de Florida'da bir öğrencinin konferanstaki protestosunda üzerinde beş polis olmasına rağmen gereksiz ve acımasız elektroşok kullanımına tanıklık ediliyor.
"Önce İstanbul ve Ankara'da denenecek"
Haberlere göre, ABD üretimi 100 elektroşok silahı alan Emniyet Genel Müdürlüğü, bunları ilk olarak Ankara ve İstanbul'da deneyecek. Cihaz başarılı bulunursa Emniyet envanterine dahil edilecek.
Emniyet yetkilileri, elektroşok silahıyla özellikle silah kullanmanın uygun olmadığı kalabalık yerlerde kaçan zanlılara karşı kullanılacağını belirtti. Yeni uygulamayla ölüm ve yaralama gibi istenmeyen olayların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Elektroşok silahı şüpheliye 5 ile 15 saniye arasında elektrik akımı verip kişinin 2-3 dakika baygınlık yaşamasına neden oluyor.
Silahta bulunan küçük bir kamerai silahın kime ve nasıl kullanıldığını tespit edecek. Olası bir soruşturmada görüntüler kullanılacak. (NV)