Haberin İngilizcesi için tıklayın
Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla duyurulan ve Kasım ayında Komisyon’da kabul edildikten sonra “müjde" ifadeleriyle duyurulan bu indirim, faturası 100 TL gelen bir vatandaş için sadece 1,65 TL indirim anlamına geliyor.
En büyük pay KDV’de
Bir elektrik faturasının üzerindeki tüm vergiler, fatura borcunun yaklaşık yüzde 21'ine denk geliyor. En büyük vergi kalemi ise KDV.
Buna ek Enerji Fonu Ücreti ve TRT payı da tahsil ediliyor. Bu iki kalemden vazgeçilmesi 228 TL’lik ortalama bir faturada tüketicilerin 3,2 TL ücreti ödemeyecekleri anlamına geliyor.
TRT’ye giden vergiler ve TRT’nin geliri
1984’te kabul edilen ve TRT’nin gelirlerini düzenleyen 3093 sayılı kanun ile TRT’nin tahsil edeceği ücretler ve elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak pay sıralandı. Bu pay da yürürlükteki kanuna göre yüzde 2 idi.
Sanayi sicil belgesi bulunan tüketiciler ve organize sanayi bölgeleri içinse TRT payı muafiyeti bulunuyordu.
TRT halihazırda televizyondan radyoya, cep telefonundan akıllı kol saatine, arabadan tablete kadar çok sayıda üründen yüzde 16 ile yüzde 0,01 arasında değişen oranda bandrol ücreti alıyor.
Ozan Bingöl’ün vergiyedair.com’da aktardığına göre 2004-2019 dönemini kapsayan 16 yıllık dönemde TRT’nin toplam geliri 23,9 milyar TL. Bu gelirlerin 10,4 milyar TL’si bandrol geliri, 9,5 milyarı ise enerji payı.
TRT’nin sadece 2019’da elde ettiği 3 milyar 170 milyon TL’lik gelirin 1 milyar 45 milyon TL’si faturalardan. Bir başka ifadeyle TRT gelirinin üçte birini elektrik faturalarından elde ediyor.
(TP)