"ÖSS'ye girerken katsayı farkının ortadan kaldırılması İmam Hatip Liselerine ilgiyi bundan 10 yıl önce olduğu gibi artıracak ki, bunun kendisi fırsat eşitsizliği. YÖK uygulamayı 'meslek ve imam hatip liselerinin önünü açtık' diye yansıtmamalı. Ortaöğretim sistemi yeniden gözden geçirilmeli."
Türkiye'de toplam mesleki ve teknik ortaöğretim öğrenci sayısı Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 1 milyon 500 bin. İmam Hatip Lisesi (İHL) toplam öğrenci sayısı ise 143 bin.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere bu sayıların katsayı farkının kaldırılmasıyla değişeceğini, meslek ve teknik lisesi öğrencilerininse kendi alanlarında uzman olmalarının engellemesinin hak kaybı olduğunu savundu.
Yeşildere fırsat eşitliğinden yana olduklarını, herkesin özgürce üniversiteye girmesinin hak olmasından yana olduklarını söyledi.
"Fırsat eşitliği ortaöğretimde sağlanmalı"
Yeşildere, İHL'nin siyasiler tarafından kullanıldığını ve bunun meslek ve teknik liselilerin önünün kapanmasına neden olduğunu dile getirdi.
"Aslında İHL'ler her zaman tartışmalı oldu. Siyasilerin arka bahçesi olarak tarif ediliyordu. İlk açıldıkları zaman, 1973'lerde bir patlama yaşandı. 1997-1998'de İHL sayısı 600'ü aştı."
İHL'nin klasik eğitimden çok daha nitelikli ve kapsamlı eğitim vermeye başladığını, hiçbir dersin boş geçmediğini, fen, edebiyat, fizik dallarında nitelikli öğretmenlerin bu liselere aktarıldığını söyleyen Yeşildere, bunun kanıtı olarak o dönem ÖSS'de İHL'li öğrencilerin birincilik derecelerini gösterdi.
"Haksız bir durum ortaya çıktı. 1976'da Danıştay kararıyla İHL'ye kız öğrenci alınmasına karar verilmişti. 1998'de kız öğrenci sayısı yüzde 48'lere kadar arttı. Oysa kız öğrenciler imam olamıyor. Başarı sağlanması velilerin kız çocuklarını İHL'ye göndermesine neden oldu. "
28 Şubat'ta askerin siyasete müdahalesinin ardından getirilen katsayı uygulamasıyla İHL'lerin öğrenci sayısı 510 binden 140 bine düştü.
"Eğitim sistemi çökmüş durumda"
"Esasında ortaöğretim çökmüş durumda, üniversite sınavı da bunu gösteriyor. Eğitimin yozlaştığı, piyasalaştığı, ezbere dayandığını görüyoruz. Üniversite sistemi de farklı durumda değil. Özerkliği kaybetmiş durumda."
1998'deki İHL patlamasının yeniden yaşanmasının önümüzdeki yıllarda olası olduğunu söyleyen Yeşildere çözüm önerilerini sıraladı:
* Ortaöğretim yeniden gözden geçirilmeli. Meslek ve teknik liselerine büyük yatırım yapılıyor. Onların kendi alanlarında uzmanlaşması sağlanacak şekilde düzenleme yapılmalı. Hukukçu, öğretmen, edebiyatçı olmaları aldıkları eğitime ters düşecektir. Ekonomik kayıp ortaya çıkacak.
*İHL mezunlarının sayısı çok fazla. İşsizlik onlar için büyük sorun. Diğer yandan üniversitelerde ilahiyat bölümlerinin kontenjanları zaten yüzde 110 arttı. Şimdi iş bulmaları başka siyasi kanallar üzerinden gerçekleşiyor gibi görünse de gelecekte sayılarının artması bir sorun olacak. Bence İlahiyat bölümleri imam yetiştirmeli. İHL ise kapatılıp klasik liseye çevrilmeli. Yani İHL'ler ortadan kaldırılıp az sayıda erkek öğrencinin imam yapıldığı bir sisteme dönüşmeli.
_______________________________________________
* Yeni ÖSS sistemi: Bundan böyle ÖSS Nisan ve Haziran'da yapılmak üzere iki sınavdan oluşacak. Üç taban puan türü öğrencilerin tercihlerini etkileyecek. 2010'da yapılacak ÖSS'nin ardından 100-500 arasında ilk taban puanla ikinci taban puan arasında başarı yakalayanlar ön lisans tercihlerine yerleştirilecekler. İkinci tapan puan ile üçüncü taban puan arasında başarı yakalayanlar ikinci sınava kabul edilecek ve üçüncü taban puanı yakalayanlar lisan için tercih hakkına sahip olacak. Ayrıca 28 Şubat 1998'de başlatılan ve Meslek Liseleri, Teknik Liseler ile İmam Hatip Liselerine özgü olarak uygulanan katsayı farkı ortadan kaldırılıyor. meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3'le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8'le çarpılıyordu. YÖK'ün yeni aldığı karara göre, bütün adayların katsayıları 0.15'le çarpılacak. (EZÖ)